Inhoud 360 #01

Welkom

Redactie 360 | Een journalistiek medium is altijd in beweging. Net zo min als de inhoud kan het medium zelf statisch zijn. Voor u ligt of staat de nieuwe 360 reader. Deze eerste volledig digitale editie is een magazine zoals haar 56 voorgangers en zoals ook de volgende weer zullen zijn. Een magazine, een editie: termen van belang in onze opvatting van wat 360 moet zijn. Dat wil zeggen: geen spervuur van heterogene verhalen maar een selectie, onze keuze van ‘het beste uit de internationale pers’.
Bekijk artikel

De ontluistering van Amerika

George Packer | Wat betekent de crisis nou écht voor Amerika? In zijn nieuwste boek The Unwinding: An Inner History of the New America schetst George Packer het indringende portret van een wankelende grootmacht. De ontluistering van Amerika verschijnt deze maand in Nederlandse vertaling. Deze voorpublicatie is exclusief voor de lezers van 360 .
Bekijk artikel

‘Geld, geld, geld’

Newsweek | Hun vader was een iconische voorvechter van burgerrechten. Zelf vechten de kinderen van Martin Luther King ook. Niet voor de ‘vereniging van een onvolmaakte unie’, maar tegen elkaar. Al bijna tien jaar slepen de ruzies en rechtszaken over de nalatenschap van de dominee zich voort.
Bekijk artikel

De kleur van de oorlog

Submarine Channel | Marjoleine Boonstra ontmoet mensen die een oorlog hebben meegemaakt, een overstroming of iets anders dat hun leven op z’n kop heeft gezet. Zij treft hen wanneer journalisten de plek des onheils hebben verlaten. Ze tonen hun verdriet en hun overlevingskracht.
Bekijk artikel

Mijn geliefde vijand

Courrier International | Sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 wonen honderdduizend Irakezen in de Verenigde Staten. In de webdocumentaire My beloved enemy van Claire Jeantet en Fabrice Catérini vertellen de vluchtelingen vanuit Detroit, Boston en Las Vegas over hun gedwongen vertrek en hun nieuwe leven in de Verenigde Staten.
Bekijk artikel

Schaduwjustitie: het miljardenspel van de arbitragerechtspraak

Die Zeit | De boetes kunnen in de miljarden lopen als een bedrijf in conflict komt met een overheid. Let wel: het is die overheid die de boete moet betalen. Tenminste als het klagende bedrijf in het gelijk wordt gesteld door de schimmige “Commissie Investeringsgeschillen”. En baas boven baas: er zijn ook weer investeerders die investeren in de zaken van de Commissie Investeringsgeschillen.
Bekijk artikel

De schrijver die zijn familie kruisigde

The New Republic | Karl Ove Knausgård boekte een wereldsucces met een zesdelige autobiografische roman, Min kamp . Daarmee en daarna was het met zijn schrijverschap gedaan. Maar ook zijn bloed kruipt waar hij het niet wilde laten gaan. Knausgård werkt aan een nieuw boek met veel ‘bovenaardse elementen’.
Bekijk artikel

'Sektarisme is een politiek instrument'

Boston Review | Yassin al-Haj Saleh wordt vaak het geweten van de Syrische revolutie genoemd. Hij zat jarenlang gevangen en verblijft nu in Turkije. Hij laakt de mening in het Westen dat alle partijen in de Syrische oorlog één pot nat zijn, en dat de uitkomst ofwel een voortzetting zal zijn van de huidige dictatuur ofwel een vestiging van een jihadistisch regime.
Bekijk artikel

Omwenteling in de mondiale gezondheidszorg

The Lancet | The Economist | Down to Earth | Laodong Bao | In dit medische dossier over wereldwijde gezondheidsproblemen vindt u artikelen uit The Lancet , The Economist , Down to Earth en Laodong Bao .
Bekijk artikel

Geobsedeerd door albast

Motherland Magazine | De Indiase blank-is-beterbrigade krijgt steeds meer voet aan de grond in India. Bruin is al lang niet meer beautiful, en daar vaart de schoonheidsindustrie wel bij. Die houdt zich collectief aan één essentiële, ongeschreven regel: voorkom dat mensen tevreden zijn.
Bekijk artikel

‘Een worm kan met recht intelligent worden genoemd’

The New York Review of Books | Van regenworm tot octopus, ook de ‘lagere’ diersoorten beschikken over een zenuwstelsel, hebben een leervermogen en zoiets als een wil of een bewustzijn.
Bekijk artikel

Niet bang voor de tijd

El País | Terwijl de Venezolaanse machthebbers proberen de oppositionele pers te muilkorven, strijdt een van de moedigste hoofdredacteuren onvermoeibaar voor een links-liberaal midden dat zich niet laat tiranniseren.
Bekijk artikel

‘Als je kunt schrijven, kun je alles beheersen’

The Paris Review | In de reeks Writers at Work van The Paris Review sprak Matthew Weiner, schrijver en regisseur van Mad Men en medescenarist van The Sopranos , met Semi Chellas, een van zijn scenarioschrijvers, over zijn werk en zijn dromen. Schrijven geeft hem een gevoel van controle dat hij in het dagelijks leven mist. ‘Ik ben doodsbang om wakker te worden en het niet meer te kunnen.’
Bekijk artikel

Gezocht: werknemers (m/v) om eieren te breken

The Washington Post | Nu de economie in de Verenigde Staten aantrekt, ontstaan er werkgelegenheidsinitiatieven. Zoals Fort Recovery in Ohio, een eierbrekerij waarvoor Bernie Coyle niets liever wil dan veertig mensen de hand schudden, ter bezegeling van een deal. Maar sollicitanten blijken onbenullig, onervaren of ongemotiveerd – als ze al komen opdagen.
Bekijk artikel

In beeld

Redactie 360 | 360 selecteerde voor u de opvallendste, indrukwekkendste of beste foto’s van het eerste kwartaal dit jaar. Een keuze uit duizenden foto’s die overal ter wereld gemaakt worden door fotografen met hart voor hun vak en voor wat zij afbeelden. Soms schrijnend, dan weer schitterend in beeld gebracht of zo eigenaardig dat wij u daar graag deelgenoot van willen maken. De foto van de schrijver Gabriel García Márquez is vooral een eerbetoon aan hem en wat hij naliet.
Bekijk artikel

Softwarekunstenaar Kazemi wil het internet verslaan

The Boston Globe | Met zijn zelfbedachte ‘bots’ wil Darius Kazemi chaos op het internet creëren door het voorspelbare gedrag van de mens te verstoren. Zijn theorie: wij gedragen ons als robots, en hebben robots nodig om onze vrijheid terug te geven.
Bekijk artikel

Het beste uit de nieuwe en oude muziek

Shuffler.fm | Shuffler.fm laat luisteraars muziek ontdekken. De redactie van de muzieksite kiest de beste recensies, interviews, beschouwingen en opinies uit en koppelt deze aan muziekvideo’s. Voor de 360 reader maakte Shuffler.fm de volgende selectie.
Bekijk artikel