The Washington Post

Nu de economie in de Verenigde Staten aantrekt, ontstaan er werkgelegenheidsinitiatieven. Zoals Fort Recovery in Ohio, een eierbrekerij waarvoor Bernie Coyle niets liever wil dan veertig mensen de hand schudden, ter bezegeling van een deal. Maar sollicitanten blijken onbenullig, onervaren of ongemotiveerd – als ze al komen opdagen.

Bernie Coyle wil mensen aannemen. In deze hoopvolle tijd van economisch herstel in Amerika wil hij veertig nieuwe werknemers een ziektekosten- en tandartsverzekering, een goed salaris en een pensioenplan bieden, en wel in Fort Recovery in Ohio, waar op 1 juni een nieuwe fabriek van start moet gaan.

De veertig werknemers moeten apparatuur bedienen om eieren te breken, zodat ze aan bakkerijen in het hele land eiwit kunnen leveren. 144.000 eieren per uur, 1,3 miljoen eieren per dag.

Dus klapt Bernie woensdagochtend in de ontbijtzaal van de Holiday Inn Express zijn laptop open. Hij strijkt even met zijn handen over zijn bedrijfsoverhemd van Perham Egg Ohio en maakt dan een spreadsheet aan. ‘Sollicitatietabel’ noemt hij het bestand.

‘Oké’, zegt hij. ‘Aan de slag.’

Het eerste cv is van ene David. Hij woont in Chicago, vier uur rijden hiervandaan, en wil graag chef onderhoud worden. ‘Resultaatgericht’, zo omschrijft David zichzelf, in dat typische sollicitatiejargon: ‘teamspeler’, ‘aanpakker’.

‘David, David’, mompelt Bernie. ‘Hij heeft van ’82 tot ’85 in het leger gezeten, dus hij zal nu pakweg vijftig zijn. David.’

Aan Davids laatste betrekking kwam een eind in november 2008: ‘Inkrimping’.

Bernie opent nog een mail, en weer één – het verhaal van Amerika’s geplaagde maar hoopvolle beroepsbevolking, samengevat in bullet points. De sleutelwoorden weerspiegelen de opkomst en ondergang van hele industrieën, het eb en vloed van de werkloosheidscijfers: ‘ruime ervaring’, ‘manager afvalverwerking’, ‘manager autofabriek’.

‘Sorry, man’, zegt Bernie, omdat hij denkt dat een voormalig opziener van Chrysler niet over de juiste vaardigheden beschikt.

‘Sorry, Kyle. Ik wil onze veteranen graag een handje helpen, maar dit is een waardeloos cv.’

‘Steve.’ Nee. ‘Gary.’ Nee. ‘Robert.’ Nee.

Bernie Coyle heef de grootste moeite om in de buurt van de nieuwe eierbrekerij werknemers te vinden - © Michael S. Williamson/The Washington Post