George Packer

Wat betekent de crisis nou écht voor Amerika? In zijn nieuwste boek The Unwinding: An Inner History of the New America schetst George Packer het indringende portret van een wankelende grootmacht. De ontluistering van Amerika verschijnt deze maand in Nederlandse vertaling. Deze voorpublicatie is exclusief voor de lezers van 360.

De gedwongen verkopen kwamen met duizenden tegelijk. Je had ze in Country Walk en Carriage Pointe, in de binnenstad van Tampa en aan de rand van de stad in Pasco, richting Gulfport en St. Pete in het noordoosten. Ze troffen huizen waar een stapel post van drie maanden achter de voordeur lag en huizen waar kinderen naar Dora the Explorer keken en volwassenen de telefoon niet meer opnamen, motels met een bezettingsgraad van 20 procent en speculatiepanden met obscure namen en zonder bekend adres. Ze kwamen in de vorm van een bezoekje van zo’n steile deurwaarder, de engel des doods.

De gedwongen verkopen waren begonnen met een klacht, steeds dezelfde klacht: ‘Je bent me geld schuldig!’ De klacht was afkomstig van financiële instellingen met doorzichtige namen als HSBC Bank USA, EMC Mortgage Corporation, BAC Home Loans Servicing, L.P., voorheen Countrywide Home Loans Servicing, L.P., LSF6 Mercury REO investeringstrust serie 2008-1, Citibank, N.A., als gevolgmachtigde van certificaathouders van Alt-A Trust 2006-6 van Bear Stearns 6, Deutsche Bank Trust Company, Americas f/k/a Banker’s Trust Company, als gevolgmachtigde en beheerder van IXIS 2006-HE3 van Saxon Mortgage Services, Inc. f/k/a Meritech Mortgage Services, Inc. als feitelijk gevolgmachtigde. De klachten van de instellingen waren opgesteld door executieverkoopfabrieken als advocatenkantoren David J. Stern, P.A. en Marshall C. Watson, P.A. en de Florida Default Law Group en als aanmaningen afgeleverd door deurwaarders als ProVest, LLC-Tampa, Gissen & Zawyer Deurwaarders en het kantoor van de sheriff van Hillsborough County. De aanmaningen werden in handen besteld, aan de voordeur gespijkerd, bij een buur achtergelaten of tussen de rotzooi gegooid bij het lege huis van Olivia M. Brown c.s., Jack E. Hamersma, Mirtha De La Cruz, ook bekend als Mirtha Delacruz, Aum Shree uit Tampa, LLC, LSC Investor, LLC, Jan met de Pet en Josephine Givargidze en onbekende echtgenoot van Josephine Givargidze. De aanmaning luidde:

“_Er is een rechtszaak tegen u aangespannen. U hebt twintig kalenderdagen na dagtekening van deze aanmaning om een schriftelijke reactie in te dienen bij de griffier van de rechtbank. Bellen volstaat niet: u moet een schriftelijke reactie indienen, inclusief het hierboven vermelde zaaknummer en de namen van beide partijen, indien u wilt dat de rechtbank uw kant van het verhaal hoort. Stuurt u uw reactie niet op tijd, dan verliest u de rechtszaak mogelijk, waarna uw loon, uw geld en uw bezittingen eventueel worden ingevorderd zonder voorafgaande waarschuwing van de rechtbank._”

Flats te koop in Tampa - © Drew Coffman