Boston Review

Yassin al-Haj Saleh wordt vaak het geweten van de Syrische revolutie genoemd. Hij zat jarenlang gevangen en verblijft nu in Turkije. Hij laakt de mening in het Westen dat alle partijen in de Syrische oorlog één pot nat zijn, en dat de uitkomst ofwel een voortzetting zal zijn van de huidige dictatuur ofwel een vestiging van een jihadistisch regime.

Yassin al-Haj Saleh werd in 1961 in Raqqa geboren. In 1980, toen hij geneeskunde studeerde in Aleppo, werd hij gearresteerd en gevangengezet vanwege zijn lidmaatschap van een linkse organisatie. Hij bleef tot 1996 politiek gevangene en bracht de laatste paar jaar van die zestien jaar door achter de tralies van de beruchte gevangenis van Tadmur, in de woestijn.

Saleh is in de Syrische opstand, die drie jaar geleden begon, bekend geworden als een van de toonaangevende schrijvers en intellectuelen. Hij ontving in 2012 de door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken financieel ondersteunde Prins Claus Prijs, maar kon die prijs niet in ontvangst nemen omdat hij in Damascus was ondergedoken. Nu woont Saleh in ballingschap in Turkije en schrijft hij voor diverse internationale Arabischtalige publicaties. Samen met een groep Syriërs en Turken heeft hij onlangs in Istanboel een Syrisch Cultureel Huis opgericht, dat de naam Hamish (‘marge’ of ‘marginale groep’) draagt. Saleh heeft in het Arabisch een aantal boeken geschreven, waarvan Deliverance or Destruction? Syria at a Crossroads (2014) het meest recente is.

Yassin al-Haj Saleh