Inhoud 360 #02

Welkom

360 – Amsterdam | Voor u ligt of staat de nieuwe 360 reader. Deze tweede volledig digitale editie is een magazine zoals u dat van ons gewend bent. Dat wil zeggen: geen spervuur van heterogene verhalen maar een selectie, onze keuze van ‘het beste uit de internationale pers’.
Bekijk artikel

Het nieuwe Duitslandgevoel

Der Spiegel – Hamburg | Was de briljante 7-1-overwinning van het Duitse voetbalelftal op de Brazilianen een afspiegeling van het Duitsland van nu? Niet helemaal misschien, maar dat onze oosterburen in een goede flow zitten, staat buiten kijf. ‘We mogen weer trots zijn op ons land, zonder die bijsmaak.’
Bekijk artikel

(Geen) seks in Algerije

Le Monde diplomatique – Parijs | Seks vóór het huwelijk is taboe in Algerije, dankzij de islam en eeuwenoude tradities. Tegelijk is tweederde van de bevolking jonger dan 35 jaar, en wordt er steeds later getrouwd. De Franse journalist Pierre Daum ondervroeg tientallen Algerijnse jongeren over de ‘lange jaren’ tussen puberteit en huwelijk.
Bekijk artikel

Oh, you pretty things!

The Guardian | The Economist | The Wall Street Journal | Over de jeugd van tegenwoordig raakt men nooit uitgepraat. Volgens de huidige verwijten is het een stel hedonistische, comazuipende, niet-stemmende tieners dat het liefst naaktfilmpjes van zichzelf op internet verspreidt, dan wel juist een brave, overijverige, saaie en oppervlakkige generatie die zich maar niet bundelt om een betere wereld na te streven. Duidelijk is dat we de jeugd – nog altijd – niet goed kunnen (be)grijpen. Maar opgeven is geen optie. Daarom drie pogingen.
Bekijk artikel

‘Draai de geldkraan voor IS dicht’

Le Monde – Parijs | Ook de Franse ex-premier Dominique de Villepin maakt zich zorgen over de opmars van terreurbeweging IS in Irak. Als we niet oppassen wordt de hele regio gedestabiliseerd, waarschuwt hij in Le Monde . Slechts een gezamenlijke inspanning van het Westen én regionale partijen kan een uitweg bieden.
Bekijk artikel

Pixel voor pixel

The Verge – New York | De drie oprichters van het Berlijnse grafisch ontwerp-bureau eBoy worden beschouwd als de grondleggers van de pixelkunst. Hun exuberante, kleurrijke werk is even perfect als herkenbaar. ‘Ze zijn voor 8-bit wat Roy Lichtenstein was voor stippen en strips.’
Bekijk artikel

De prijs voor China’s ijs

The New York Times – New York | De Chinezen stappen massaal over op gekoeld en bevroren voedsel. Goed voor het levenscomfort en de voedselveiligheid, maar wat betekent het voor de planeet? Koeling is nu al verantwoordelijk voor 15 procent van het wereldwijde stroomverbruik.
Bekijk artikel

In beeld

360 - Amsterdam | 360 selecteerde voor u de opvallendste, indrukwekkendste en beste foto’s van de afgelopen tijd. Een keuze uit duizenden foto’s die overal ter wereld gemaakt worden, door fotografen met hart voor hun vak en voor wat zij afbeelden. Soms schrijnend, dan weer schitterend in beeld gebracht of zo eigenaardig dat wij u daar graag deelgenoot van willen maken.
Bekijk artikel

Nina Simone

The New Yorker – New York | Zangeres Nina Simone (1933-2003), over wie een controversiële film is gemaakt, was een boegbeeld van de burgerrechtenbeweging. Met bijtende protestsongs streed ze tegen de onrechtvaardigheid die haar Afro-Amerikaanse volk te verduren kregen. Een strijd die, getuige de recente gebeurtenissen in Ferguson, nog lang niet gestreden is.
Bekijk artikel

Wacht op mij!

Lebowski – Amsterdam | Dit zijn de eerste drie hoofdstukken van de Italiaanse bestseller Wacht op mij! van Michele Serra, die in september bij Lebowski verschijnt. De roman gaat over de generatiekloof tussen vader en zoon. Met een mengeling van woede, liefde en melancholie kijkt vader toe hoe zijn zoon zich steeds meer van hem vervreemdt. Wacht op mij leest tegelijkertijd als een monument voor een generatie die de onverschilligheid omarmt lijkt te hebben. ‘Dit is de pure schoonheid van het schrijven’ ( La Repubblica ).
Bekijk artikel

De menselijke factor

Frankfurter Allgemeine Zeitung – Frankfurt am Main | Is het onvermijdelijk dat menselijke arbeid in de toekomst overbodig wordt? Nee, zegt Harvard-professor Shoshana Zuboff. Volgens haar is het niet de technologie die banen laat verdwijnen, maar zijn het zakelijke belangen. Een pleidooi tegen de economie van de minachting.
Bekijk artikel

Steve Coogan

Interview Magazine – New York | Vanaf september vertonen de Nederlandse bioscopen The Trip to Italy , het vervolg op de culinaire roadmovie The Trip (2011). Hierin spelen de Britse topkomieken Steve Coogan en Rob Brydon wederom op briljante wijze zichzelf. Een mooie aanleiding voor regisseur Alfonso Cuarón om met zijn vriend Coogan van gedachten te wisselen over acteren, ouder worden en je eigen weg kiezen.
Bekijk artikel

Internet's Own Boy

Boing Boing – San Francisco | Ethische hacker en MIT -student Aaron Swartz pleegde begin januari 2013 zelfmoord. Hij was toen 26 jaar oud. De hyperintelligente Swartz hing een proces wegens copyrightschending boven het hoofd. De hacktivist had miljoenen wetenschappelijke en auteursrechtelijk beschermde artikelen uit een database van het Massachusetts Institute of Technology ( MIT ) gedownload. Voor de diefstal kon Swartz een gevangenisstraf van 35 jaar en een boete van 1 miljoen dollar krijgen. Swartz, die zich verzette tegen de ‘privatisering van kennis’, leed al jaren aan depressies. In de documentaire The Internet’s Own Boy laat regisseur Brian Knappenberger zien wie Aaron Swartz was en hoe hij dacht. Geheel in de vrije geest van Swartz is de documentaire gratis te downloaden en te verspreiden.
Bekijk artikel

Gelezen, gezien, gehoord, gedaan

360 – Amsterdam | 360 ’s Pieter van den Blink maakt voor u een keuze uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en Vlaanderen komen.
Bekijk artikel

Songs die de pennen beroerden

Pause – Amsterdam | App-magazine Pause laat luisteraars muziek ontdekken. De redactie van het magazine kiest de beste recensies, interviews, beschouwingen en opinies uit en koppelt deze aan muziekvideo’s en streaming audio. Voor de 360 reader maakte Pause de volgende selectie.
Bekijk artikel