360 – Amsterdam

Voor u ligt of staat de nieuwe 360 reader. Deze tweede volledig digitale editie is een magazine zoals u dat van ons gewend bent. Dat wil zeggen: geen spervuur van heterogene verhalen maar een selectie, onze keuze van ‘het beste uit de internationale pers’.

De kakelverse reader die we afgelopen mei opdienden, is voor zover wij weten met smaak opgepeuzeld. Een aantal lezers koos eieren voor zijn geld, omdat ze liever iets anders eten. Aan hen en aan u beloven wij uiterst spaarzaam met deze nieuweling te zullen omgaan.
Het zal altijd aanvullend zijn, niet vervangend.

Ook voor de tweede digitale editie van 360 hebben wij de gebruikelijke indeling van het tijdschrift – een dossier, en de ronde langs alle continenten – losgelaten en hebben we geselecteerd op journalistieke vormen. De reportage, het interview, de analyse, het achtergrondverhaal, het essay, het beste uit de muziek en de beeldreportage.

Opnieuw hebben we, behalve een glashelder commentaar van de Franse oud-premier Dominique de Villepin – over het belang de financiering van de Islamitische Staat stop te zetten – de dwingende actualiteit overgelaten aan onze bekwame collega’s en gekozen voor verhalen die wat ons betreft even onmisbaar zijn. Omdat ze bijvoorbeeld vertellen dat van alles wat de aarde momenteel bedreigt, de veranderende eetgewoonten van de Chinezen misschien wel de grootste gamechanger zijn, nu massaal wordt overgegaan op gekoeld en bevroren voedsel. Of omdat ze beschrijven hoe het komt dat de Duitsers eigenlijk nu pas echt hun eenwording vieren. En omdat wij geen genoeg kunnen krijgen van de stem van Nina Simone en waar zij voor staat, zeker nu Mississippi weliswaar niet in brand staat, maar Ferguson wel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de webdocumentaire, het interview van filmregisseur Alfonso Cuarón met Steve Coogan en het dossier over hoe het eigenlijk gaat met onze jeugd…

Kortom, genoeg om bij stil te staan, of te zitten, allemaal geschreven door talentvolle journalisten, liefdevol vertaald, en verrijkt met (bewegend) beeld en geluid.

Geef ons digitale magazine de aandacht die het verdient. Het loont, dat verzekeren we u.

Katrien Gottlieb