Pause – Amsterdam

App-magazine Pause laat luisteraars muziek ontdekken. De redactie van het magazine kiest de beste recensies, interviews, beschouwingen en opinies uit en koppelt deze aan muziekvideo’s en streaming audio. Voor de 360 reader maakte Pause de volgende selectie.

h3. De Braziliaanse busmagnaat die alle vinylplaten ter wereld opkoopt

Paul Mawhinney, voormalig eigenaar van een platenwinkel in Pittsburgh, bracht in de loop van ruim veertig jaar een verzameling van drie miljoen elpees en singles bijeen. Veel daarvan waren ooit in het koopjesrek terechtgekomen en vervolgens door iedereen vergeten. De onverschilligheid van de wereld maakte volgens hem zelfs de meest veronachtzaamde platen waardevol: muziek die niet was gedigitaliseerd zou voorgoed verdwijnen, tenzij iemand zijn collectie zou kopen en veiligstellen.

Mawhinney is zo’n twintig jaar bezig geweest om zo iemand te vinden. Eind jaren negentig sloot hij een overeenkomst voor 28,5 miljoen dollar met webwinkel CDNow, maar de verkoop ging niet door toen de dotcom-zeepbel uiteenspatte. Hij nam contact op met de Library of Congress, maar de onderhandelingen liepen op niets uit. In 2008 veilde hij zijn verzameling op eBay voor 3.002.150 dollar, maar de winnende bieder bleek een nietsvermoedende Ier wiens account was gehackt.

Toen wees een vriend Mawhinney een jaar geleden op een rubrieksadvertentie achter in het blad _Billboard_:

PLATENVERZAMELINGEN. Wij KOPEN iedere platenverzameling. Iedere soort muziek. We bieden HOGERE prijzen dan wie dan ook.

Dat najaar arriveerden acht vrachtwagens bij het pakhuis van Mawhinney in Pittsburgh. Ze vertrokken boordevol vinyl. Mawhinney heeft de koper nooit ontmoet. ‘Alles wat ik weet, is dat hij uit Brazilië kwam.’

Geschreven door Monte Reel op 8 augustus 2014
Gepubliceerd op The New York Times