The Verge – New York

De drie oprichters van het Berlijnse grafisch ontwerp-bureau eBoy worden beschouwd als de grondleggers van de pixelkunst. Hun exuberante, kleurrijke werk is even perfect als herkenbaar. ‘Ze zijn voor 8-bit wat Roy Lichtenstein was voor stippen en strips.’

Wedding mag in het Engels een vrolijke bijklank hebben, het is niet zo’n vrolijke buurt in Berlijn. Het is grauw, vervallen en heeft lange tijd tot de armste wijken van de stad behoord. Tegenwoordig herbergt het een grote immigrantenpopulatie, vooral Turken, zoals je kunt zien aan de vele kebabtentjes en waterpijpcafés.

Maar de veranderingen en de daarmee onvermijdelijk gepaard gaande veryupping sluipen ook Wedding binnen, zoals overal in het Berlijn van na de Koude Oorlog. De kraakpanden en belwinkels zijn er nog steeds, maar worden nu afgewisseld met galeries, gerenoveerde appartementsgebouwen en ateliers.

‘In dat pand huisde vroeger een straatbende,’ vertelt Steffen Sauerteig, terwijl hij wijst naar wat een gerenoveerd theater lijkt te zijn. ‘Een tijdje geleden was er een grote vechtpartij met een andere bende. Nu is het volgens mij een ruimte waar iets met kunst wordt gedaan.’

Sauerteig is gewend aan veranderingen. Deze lange, hoekige man met verzorgd blond haar groeide op in Oost-Berlijn en werd volwassen in de tijd dat de Muur barsten begon te vertonen. Als kind droomde hij van de cultuur en de vrijheid aan de andere kant, en als puber liep hij vooraan in demonstraties die uiteindelijk leidden tot de hereniging van Duitsland. Als volwassene stond hij aan de wieg van eBoy, het succesvolle grafisch ontwerpbureau waarvan de drie oprichters en enige leden – Sauerteig, Kai Vermehr en Svend Smital – als de godfathers van de pixelkunst worden beschouwd.

Het trio kwam halverwege de jaren negentig in Berlijn bij elkaar. De afgelopen twee decennia hebben de drie mannen hun vakmanschap uiterst nauwgezet ontwikkeld, hebben minutieus uitgewerkte stadsgezichten, portretten en designer toys gemaakt, pixel voor pixel. Alles wat ze maken is in dezelfde 8-bitstijl – een ogenschijnlijk beperkt middel dat dateert uit de beginperiode van de videogames – maar wat er binnen die parameters gebeurt, is een mengeling van overdaad, computergekte en jongensachtige fantasie: robots die tegen monsters vechten, topless vrouwen die aan straatlantaarns zwaaien, zombies die een hamburgertent bestormen.

De oprichters van eBoy: Steffen Sauerteig, Svend Smital en Kai Vermehr.