Inhoud 360 #03

Welkom

360 – Amsterdam | Voor u ligt of staat de de nieuwe 360 reader. Deze volledig digitale editie is een magazine zoals u dat van ons gewend bent. Dat wil zeggen: geen spervuur van heterogene verhalen maar een selectie, onze keuze van ‘het beste uit de internationale pers’.
Bekijk artikel

Vraagtekens bij de islam

Foreign Policy – Washington DC | In Saoedi-Arabië verzet een ‘post-islamitische generatie’ zich tegen de rigoureuze toepassing van de sharia. Sommigen zweren het geloof zelfs compleet af. Is het denkbaar dat de bakermat van de islam op termijn een democratie wordt?
Bekijk artikel

Barsten in het atheïstische bolwerk

The Economist – Londen | Christelijke kerken krijgen steeds meer aanhangers in China. Dit tot schrik van de autoriteiten, die zijn gedwongen om hun standpunten over religie te heroverwegen.
Bekijk artikel

Iedere caleño heeft de salsa in het bloed

El País – Madrid | Het Colombiaanse Cali staat niet langer alleen bekend om drugs en geweld. Het is de nieuwe wereldhoofdstad van de salsa. ‘Als ik niet zou dansen, zou ik al dood zijn.’
Bekijk artikel

Tien mythen over migratie

The Guardian, Le Monde, El País, Süddeutsche Zeitung, La Stampa | Over migratie bestaan veel vooroordelen. Journalisten van vijf grote Europese kwaliteitskranten hielden er tien tegen het licht.
Bekijk artikel

Moeder Ganga krijgt een schoonmaakbeurt

South China Morning Post – Hongkong | Al dertien generaties lang neemt de familie van de brahmaanse priester Mishra iedere dag een bad in de Ganges. Maar de ‘heilige’ rivier is de afgelopen eeuw ernstig vervuild geraakt. De Indiase premier Modi belooft beterschap, maar gaat hij slagen waar zijn voorgangers faalden?
Bekijk artikel

Waarom China geen Nobelprijzen wint

The New York Review of Books – New York | Chinese scholieren eindigen steevast bovenaan bij internationale toetsen. Maar volgens een nieuw boek van hoogleraar Yong Zhao zeggen die resultaten weinig. ‘China’s onderwijs schiet tekort als het gaat om creativiteit, originaliteit en eigenzinnigheid.’
Bekijk artikel

De nieuwe James Watt

Intelligent Life – Londen | Andre Geim, de Nederlands-Britse natuurkundige van Russische afkomst, won als enige wetenschapper zowel de ‘Ig Nobelprijs’ als de echte Nobelprijs. Dankzij zijn ontdekking van grafeen, een materiaal met ongekende mogelijkheden, kan hij volgens bewonderaars de grondlegger worden van een nieuwe economie.
Bekijk artikel

Volwassen, en fan van Fluttershy en Pinkie Pie

Le Monde – Parijs | De animatieserie My Little Pony is bedoeld voor kleine meisjes, maar de pastelkleurige webwezens zijn de laatste jaren ook razendpopulair bij oudere, vooral mannelijke fans: de Bronies.
Bekijk artikel

Een mond vol blingbling

Submarine – Amsterdam | Grills zijn sieraden voor je tanden. Ze zijn populair in de internationale hiphopcultuur. De vijfdelige minidocumentaire Grillz , geregisseerd door Boris Everts en Sander Kerkhof en geproduceerd door Submarine, laat zien hoe grills in Houston, Brooklyn en Amsterdam gedragen worden.
Bekijk artikel

Omar Sy: ‘Ik zie mezelf niet als zwarte acteur’

Jeune Afrique – Parijs | De Franse acteur Omar Sy veroverde de harten van miljoenen Europeanen met zijn rol in de kaskraker Intouchables . Nu is hij terug in een nieuwe film van dezelfde makers: Samba .
Bekijk artikel

In beeld

360 - Amsterdam | 360 selecteerde voor u de opvallendste, indrukwekkendste en beste foto’s van de afgelopen tijd. Een keuze uit duizenden foto’s die overal ter wereld gemaakt worden, door fotografen met hart voor hun vak en voor wat zij afbeelden. Soms schrijnend, dan weer schitterend in beeld gebracht of zo eigenaardig dat wij u daar graag deelgenoot van willen maken.
Bekijk artikel

Bij de dood van Aurora

El País – Madrid | Begin november overleed Aurora Bernárdez, de eerste vrouw van schrijver Julio Cortázar. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, vriend van het echtpaar, schreef een eerbetoon aan haar.
Bekijk artikel

Gelezen, gezien, gehoord, gedaan

360 – Amsterdam | 360 maakt voor u een keuze uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en Vlaanderen komen.
Bekijk artikel

Voorproefje: twee jaar gegijzeld door Al-Qaida

The New York Times – New York | De Amerikaanse journalist Theo Padnos werd in Syrië ontvoerd door rebellen van het aan Al-Qaida gelieerde al-Nusrafront. Na 22 maanden kwam hij in augustus dit jaar vrij. In de volgende 360 leest u zijn onwaarschijnlijke verhaal. Hier alvast een fragment.
Bekijk artikel