Jeune Afrique – Parijs

De Franse acteur Omar Sy veroverde de harten van miljoenen Europeanen met zijn rol in de kaskraker Intouchables. Nu is hij terug in een nieuwe film van dezelfde makers: Samba.

Het interview vindt plaats in Parijs, in de bar van hotel Meurice. De acteur maakt zijn entree in het luxueuze decor met Korinthische zuilen, rococomeubels en reusachtige spiegels. Hij heeft het ver geschopt sinds hij op Canal+ begon bij het komische sketchprogramma SAV (Service après-vente des émissions), en is nu een grote naam. In zijn witte oversized T-shirt glimlacht Mister Sy even royaal, terwijl hij met zijn lange lichaam over zijn mobiele telefoon heen buigt. Voordat het interview begint, belt hij nog snel even met zijn kinderen in Los Angeles.

In 2012 waagde hij de oversteek naar het land van Uncle Sam, om daar zijn geluk te beproeven. De bankable Frenchie werd er met open armen ontvangen. In Frankrijk is hij de op één na populairste artiest (na Jean-Jacques Goldman). Vandaag spreken we met hem over zijn meest recente project in thuisland Frankrijk. Omar speelt de titelrol in Samba, een film die het hachelijke leven toont van een illegale immigrant. Het is de derde keer, na Nos jours heureux uit 2006 en Intouchables uit 2011, dat hij voor de camera van Éric Toledano en Olivier Nakache verschijnt.

Jeune Afrique
Wat dacht u toen u het scenario las van Samba, gebaseerd op het boek Samba pour la France van Delphine Coulin?

Omar Sy
Ik vond het heel ontroerend. Maar het was tegelijk een grote uitdaging, vooral voor de regisseurs. Het was natuurlijk een veel serieuzer project dan de voorafgaande. Maar ze hebben geprobeerd om het luchtig te houden, zoals we van hen gewend zijn. Het moest geen politiek beladen film worden, en ook geen komedie. Daar was veel finesse voor nodig. Er zit ook actie in, en een liefdesverhaal, een goed uitgewerkt vrouwelijk personage – voor hen was dat allemaal voor het eerst. Maar ook voor mij was deze film een challenge. Ik speel een personage dat ik echt bewust moest oproepen, met een Senegalees accent en voortdurend iets vrolijks in zijn stem. Samba heeft zo zijn zwakheden, maar hij straalt ook kracht uit en is moedig. Het is een ernstige man, geen grappenmaker, al is hij soms best grappig. Het is een genuanceerd personage.

Jeune Afrique
Hoe hebt u zich op deze rol voorbereid?

Omar Sy
Ik heb flink wat documentaires en ook speelfilms bekeken, zoals La Pirogue [een film van de Senegalees Moussa Touré over de reis van Afrikaanse migranten naar Europa]. Die film heeft me erg geholpen om me voor te kunnen stellen hoe Samba naar Frankrijk is gekomen. En verder heb ik opvangplekken voor migranten bezocht. Er is er een in Saint-Denis, waar een oom van me woont. Ik ben hem gaan opzoeken en hij heeft me voorgesteld aan mensen die zelf lang illegaal zijn geweest. Ze vertelden me hoe moeilijk dat vaak was, dat ze bijvoorbeeld niet goed wisten wat ze de mensen thuis moesten vertellen. Over de paranoia: de angst dat de postbode een agent is… We zijn samen de straat op gegaan en ik heb ze geobserveerd: ze lopen met gebogen hoofd, kijken de mensen niet aan. Bij hen vergeleken voelde ik mezelf maar arrogant, zoals ik daar liep.