Inhoud 360 #04

Woord vooraf

360 – Amsterdam | Welkom bij de vierde editie van de 360 reader, de digitale versie van 360 Magazine .
Bekijk artikel

De ineenstorting van Libië

The New Yorker – New York | Sinds de dood van kolonel Gaddafi regeert de chaos in Libië. Het land is uiteengevallen in verschillende staatjes die met elkaar in oorlog zijn. Een van de weinigen die de militaire impasse lijkt te kunnen doorbreken, is generaal en voormalig CIA -agent Khalifa Haftar.
Bekijk artikel

Achter de schermen bij Charlie Hebdo

Le Monde – Parijs | Twee maanden na de aanslag op Charlie Hebdo probeert de uitgedunde redactie zich weer op te richten. Maar het is niet eenvoudig: nieuwe tekenaars overtuigen om te komen werken voor een krant die voortdurend wordt bedreigd, omgaan met de miljoeneninkomsten uit het voorlaatste nummer, en het beteugelen van oude conflicten die weer oplaaien. De echte ‘esprit Charlie’ is nog ver te zoeken.
Bekijk artikel

Toen Amerika nog van McDonald’s hield

Quartz – New York | Het gaat slecht met McDonald’s, en dat is voor de Amerikanen misschien maar beter ook. Toch bewaart ex-werknemer Paul Smalera warme herinneringen aan het fastfoodbedrijf.
Bekijk artikel

In Seoel is de gamer een rockster

Libération – Parijs | Zuid-Koreaanse gamers staan wereldwijd op eenzame hoogte en zijn in eigen land mateloos populair. Wat is hun geheim?
Bekijk artikel

De schrik van elke dictator

El País – Madrid | De Amerikaanse activist Gene Sharp (86) is het gezicht van de geweldloze revolutie. Zijn veertig jaar oude boek Van dictatuur tot democratie is een Bijbel voor activisten overal ter wereld en hij wordt regelmatig getipt voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Argentijnse schrijver Martín Caparrós zocht hem op in Boston.
Bekijk artikel

Ruimtebrandstof

Gizmodo – New York | Als we de ruimte ooit willen koloniseren, hebben we grondstoffen nodig. Gelukkig zwerven in de ruimte biljoenen asteroïden rond, waarop deze volop aanwezig zijn.
Bekijk artikel

Schoolstrijd in Chicago

Jacobin – New York | In Chicago sluit het stadsbestuur steeds meer openbare scholen ten faveure van privé-onderwijs. Dat stuit op verzet. In het video-essay The School Closure Playbook stelt regisseur Rebecca Rojer het onderwijsbeleid van burgemeester Rahm Emanuel aan de kaak.
Bekijk artikel

We zien allemaal groen en geel

New York Review of Books – New York | Volgens Winston Churchill was jaloezie ‘de improductiefste der ondeugden’. Maar is dat wel zo? Of wakkert deze ingewikkelde emotie juist onze overlevingsdrang aan? Hoogleraar klassieke talen Peter Toohey zocht het tot op de bodem uit.
Bekijk artikel

Tien hedendaagse Afrikaanse kunstenaars die u zou moeten kennen

The Culture Trip – Londen | De Afrikaanse kunstmarkt is booming . Toch zijn kunstenaars van het continent lang niet zo bekend als hun westerse collega’s. Volgens The Culture Trip zijn dit tien namen om in uw oren te knopen.
Bekijk artikel

Johan Simons: ‘Je moet mensen in het hart raken’

Welt am Sonntag – Berlijn | De Nederlandse theaterregisseur Johan Simons is de nieuwe intendant van de Ruhrtriënnale, een toonaangevend podiumfestival in Noordrijn-Westfalen. Welt am Sonntag sprak hem onder het genot van een broodje kaas.
Bekijk artikel

In beeld

360 – Amsterdam | 360 selecteerde voor u de opvallendste, indrukwekkendste en beste foto’s van de afgelopen tijd. Een keuze uit duizenden foto’s die overal ter wereld gemaakt worden, door fotografen met hart voor hun vak en voor wat zij afbeelden. Soms schrijnend, dan weer schitterend in beeld gebracht of zo eigenaardig dat wij u daar graag deelgenoot van willen maken.
Bekijk artikel

Gelezen, gezien, gehoord, gedaan

360 – Amsterdam | 360 maakt voor u een keuze uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en Vlaanderen komen.
Bekijk artikel

De films van Yasujiro Ozu

360 – Amsterdam | In mei brengt EYE in Amsterdam de digitaal gerestaureerde filmklassieker Tokyo Story (1953) van de Japanse grootmeester Yasujiro Ozu (1903-1963) opnieuw op het scherm. Tegelijk worden ook vier andere films van Ozu heruitgebracht, waaronder zijn eerste kleurenprent Equinox Flower (1958), Good Morning (1959), en Late Autumn (1960). Als voorproefje laat 360 u het werk van Ozu alvast (her-)ontdekken.
Bekijk artikel