360 – Amsterdam

360 maakt voor u een keuze uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en Vlaanderen komen.

Nu al legendarisch: Timbuktu

De openingsfilm van het Movies that Matter Festival is nu al legendarisch. De Mauritaanse film Timbuktu kreeg niet minder dan zeven Césars (de Franse Oscars), waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Scenario. De film gaat over de kortstondige overname van Timboektoe door een alliantie van Toearegs en het extremistische Ansar Dine in 2012, die de aanleiding vormde voor de (tot voor kort door Bert Koenders geleide) VN-interventie in dat gebied. De extremisten werden verjaagd, maar tot op de dag van vandaag is het onrustig in het gebied.

Le Figaro beschreef hoe de opnames voor Timbuktu in het diepste geheim en omgeven door zware veiligheidsmaatregelen moesten geschieden. De wereld reageerde enthousiast op deze Afrikaanse heldenmoed in zo’n belangrijke kwestie. ‘Een meeslepend onderzoek naar de absurditeiten van het extremisme’, oordeelde de Los Angeles Times (Timbuktu werd ook genomineerd voor een Oscar). In zo’n typisch Amerikaanse recensie beschreef filmcritica Betsy Sharkey Timbuktu als ‘a mesmerizing blend of the horrific and the humorous as it boils ideology down to the personal level’. Haar collega Peter Bradshaw omschreef de film in The Guardian als ‘a cry from the heart – with all the more moral authority for being expressed with such grace and such care’.

Tegelijkertijd zijn de film en zijn maker Abderrahmane Sissako niet onomstreden. Het toonaangevende tijdschrift Jeune Afrique benadrukte dat Sissako adviseur is van de Mauritaanse president Aziz, wat de cineast vervolgens tegenover Libération bevestigde. De Franse journalist Nicolas Beau opende op zijn blog Mondafrique.fr de aanval op Sissako, die hij de ‘Bernard-Henri Lévy van de woestijn’ noemt. Beau meent te weten dat Sissako aanvankelijk een film wilde maken over moderne slavernij in Mauritanië. Het West-Afrikaanse land was het laatste land ter wereld dat de slavernij officieel afschafte (in 1981), maar in de praktijk worden nog steeds slaven gehouden. Volgens Beau werd Sissako van dat plan afgebracht door Aziz, die hem financiële steun beloofde als hij zijn camera op Mali zou richten in plaats van op zijn eigen land. Sissako op zijn beurt beschuldigt Beau ervan geld aan te nemen van een tegenstander van Aziz, een bankier die Mondafrique.fr financiert.

In Frankrijk gingen inmiddels meer dan een miljoen mensen naar de bioscoop om de film te zien. Gelijktijdig met de première op Movies that Matter draait de film in andere zalen in Nederland. 360 en Movies that Matter delen de belangstelling voor nieuws uit het buitenland.