El País – Madrid

De Amerikaanse activist Gene Sharp (86) is het gezicht van de geweldloze revolutie. Zijn veertig jaar oude boek Van dictatuur tot democratie is een Bijbel voor activisten overal ter wereld en hij wordt regelmatig getipt voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Argentijnse schrijver Martín Caparrós zocht hem op in Boston.

3 juni 2007 was een warme dag vol conflict; op de staatstelevisie ging de president van Venezuela, comandante Chávez, tekeer tegen de demonstrerende studenten: hij noemde hen ‘pionnen van de supermacht’ en zei voor de zoveelste keer dat ze probeerden een ‘zachte coup’ te plegen, zoals in Oekraïne en Georgië gebeurd was, geïnspireerd door een Amerikaanse samenzweerder die op de loonlijst van de CIA stond: Gene Sharp.

Zeven jaar later zijn er op deze dag 35.000 sporters op de been die in de winterse lentezon door de straten rennen en worden toegejuicht door een miljoen supporters. De marathon van Boston wordt gelopen. Vorig jaar legden twee gestoorden bij dit evenement een bom die drie toeschouwers doodde, op deze dag willen de aanwezige Amerikanen laten zien dat ze zich niet uit het veld laten brengen door dat soort dingen. Terwijl buiten duizenden mensen aan het rennen zijn, heeft Gene Sharp hierbinnen nog meer haast.

© Mary Knox Merrill / The Christian Science Monitor / Getty Images