Inhoud 360 #05

Woord vooraf

360 – Amsterdam | Welkom bij de vijfde editie van de 360 Reader
Bekijk artikel

1. Hoogvliegers en afvallers

The Economist – Londen | Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. In Frankrijk bestaat veel weerstand tegen de plannen van minister Najat Vallaud-Belkacem, die de slecht presterende collèges (middenscholen) wil aanpakken. In een commentaar is het Britse tijdschrift The Economist niet mals: ‘Ideologische verschillen staan een echte discussie in de weg.’
Bekijk artikel

2. Geen vakken maar topics

The Independent – Londen | Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. Finland wordt al jaren geprezen om zijn succesvolle onderwijssysteem dat op het gebied van wiskunde en taal tot de internationale top behoort. Toch gaat het stelsel radicaal op de schop.
Bekijk artikel

3. Als de school zijn 'klanten' verwaarloost

Corriere della Sera – Milaan | Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. In Italië probeert premier Renzi scholen efficiënter te maken door directeuren meer macht te geven. Dat heeft volgens publicist Roger Abravanel echter alleen zin als deze zelf op basis van de juiste competenties worden geselecteerd.
Bekijk artikel

4. In de klas is voor de pope geen plaats

Ogonjok – Moskou | Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. In Rusland woedt een strijd tussen de onderwijsgemeenschap en de Orthodoxe Kerk over de plaats van godsdienstonderwijs in het curriculum.
Bekijk artikel

Vladimir Poetin: ‘Het is niet nodig om bang te zijn voor Rusland’

Corriere della Sera – Milaan | Vlak voor zijn recente bezoek aan Italië gaf Vladimir Poetin een spraakmakend interview aan de krant Corriere della Sera . De Russische president noemt de angst voor zijn land zwaar overtrokken: ‘Slechts een krankzinnig persoon, en dan nog alleen in zijn dromen, kan zich voorstellen dat Rusland de NAVO aanvalt.’
Bekijk artikel

De genetisch gemodificeerde baby: dichterbij dan u denkt

MIT Technology Review – Cambridge (VS) | Kunnen we binnenkort de genen van onze kinderen wijzigen om te zorgen dat ze geen erfelijke ziekten krijgen? Of hen zelfs van A tot Z zelf samenstellen, zoals uit een catalogus? Sinds een groep Chinese wetenschappers in april bekendmaakte het DNA van een menselijk embryo te hebben gewijzigd, zijn dit soort vragen geen sciencefiction meer.
Bekijk artikel

Dreadlocks & diamanten

Mail & Guardian – Johannesburg | In 2008 sloot de Zuid-Afrikaanse mijnbouwgigant De Beers zijn mijnen in de regio Namakwaland. Maar veel (werkloos geworden) lokale mannen blijven illegaal zoeken naar diamanten. Een Zuid-Afrikaanse journaliste volgde een van hen: de rastafari Yellow.
Bekijk artikel

Dorstig Californië kijkt naar de zee

The New York Times – New York | In het door droogte getroffen Californië wordt naarstig gezocht naar water. Ontzilting van het zeewater lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar er zitten veel haken en ogen aan.
Bekijk artikel

Rio’s creatieve kapitaal

Época – São Paulo | De Baai van Guanabara zal voorlopig nog geen Baai van San Francisco worden, maar in Rio de Janeiro is een bloeiende creatieve industrie aan het ontstaan. Heeft de internationale aandacht de stad dan toch goed gedaan?
Bekijk artikel

De Arabische atheïst is in opmars

The New Republic – Washington D.C. | In het Westen denken we dat de Arabische wereld nauwelijks ongelovigen telt. Maar dat is een misverstand, schrijft Ahmed Benchemsi. Hun aantal groeit, en snel.
Bekijk artikel

Een woonwijk voor mens, egel en bonte specht

Der Spiegel – Hamburg | In München ontwerpen architecten en ecologen een wijk waar mens en dier samen kunnen leven. Zo poogt men de biodiversiteit te behouden in een stad die steeds meer ruimte inneemt.
Bekijk artikel

Het eeuwige verlangen naar de Ierse westkust

The Guardian – Londen | De Ierse auteur Anne Enright voelde nooit de behoefte om over het landschap te schrijven. Tot nu toe. In dit essay beschrijft ze hoe de ruige Atlantische kust, waar haar vader opgroeide, een inspiratiebron werd voor haar nieuwe, bejubelde roman The Green Road .
Bekijk artikel

Toen de tractor naar Turkije kwam

Cumhuriyet – Istanboel | De onlangs op 92-jarige leeftijd overleden Yasar Kemal was een van de belangrijkste Turkse schrijvers. Zijn debuutroman, Kleine Memed , is het meest vertaalde boek uit de Turkse literatuur. Minder bekend is dat hij ook reportages maakte, zoals dit onlangs herdrukte verhaal uit de jaren zestig over mensen die het Anatolische platteland moesten verlaten, en hun heil zochten in Istanboel.
Bekijk artikel

Architecten over de meest gehate gebouwen ter wereld

The New York Times – New York | Bouwwerken als de Tour Montparnasse in Parijs en de Vele di Scampia in Napels moeten het vaak ontgelden omdat ze lelijk of mislukt zouden zijn. Op verzoek van The New York Times nemen zeven gerenommeerde architecten de verdediging op zich.
Bekijk artikel

Kankerspel

The Guardian – Londen | Toen bleek dat hun zoontje Joel een zeldzame vorm van kanker had, namen Ryan en Amy Green een opmerkelijk besluit: ze verwerkten hun ervaringen in een interactief computerspel.
Bekijk artikel

Examens in empathie

Hollands Diep – Amsterdam | ‘I am human; nothing is alien to me.’ Het motto van Leslie Jamisons bundel Examens in empathie is tevens de rode draad die deze volstrekt unieke verzameling verbindt. In diepgravende en confronterende essays stelt Jamison fundamentele vragen aan de orde over ons begrip van de ander. Hoe is het mogelijk ons in te leven in andermans leed? Door zich te verdiepen in het complexe verschijnsel pijn – echte en verbeelde, van haarzelf en van anderen – legt Jamison een persoonlijke en culturele noodzaak om te voelen bloot.
Bekijk artikel

Twee meisjes tegen de regen

Aeon – Londen | Twee Cambodjaanse meisjes worden verliefd op elkaar. Ze overleven de Rode Khmer, vormen een gezin, maar lijden onder het gebrek aan erkenning van hun relatie door de dorpsautoriteit.
Bekijk artikel

Het beste uit de nieuwe en oude muziek

Shuffler.fm – Amsterdam | Shuffler.fm laat luisteraars muziek ontdekken. De redactie van de muzieksite kiest de beste recensies, interviews, beschouwingen en opinies uit en koppelt deze aan muziekvideo’s. Voor de 360 reader maakte Shuffler.fm de volgende selectie.
Bekijk artikel

Gelezen, gezien, gehoord, gedaan

360 – Amsterdam | 360 maakt voor u een keuze uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en Vlaanderen komen.
Bekijk artikel