360 – Amsterdam

Welkom bij de vijfde editie van de 360 Reader

Zoals gebruikelijk laten we in deze reader de indeling van het tijdschrift – een rondje langs de continenten – los, en bieden we u het beste uit de internationale pers aan de hand van verschillende journalistieke genres.

Speciale aanbeveling verdient wat ons betreft het interview dat de Italiaanse krant Corriere della Sera had met de Russische president Vladimir Poetin. In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Duitsland krijgt het Russische standpunt in Nederland weinig aandacht, en hoe je verder ook over Poetin mag denken: het is fascinerend om te lezen hoe hij aankijkt tegen, bijvoorbeeld, het Europese optreden rond Oekraïne.

Minstens zo onthullend is het verhaal over de genetisch gemodificeerde mens. In de mondiale laboratoria gaan de ontwikkelingen zo hard dat het nu al mogelijk is om genen van baby’s aan te passen. Is dat een zegen of gaan we toe naar een griezelige wereld van supermensen en designbaby’s? En wie dacht dat Arabieren per definitie gelovig zijn heeft het mis: het aantal atheïsten groeit snel, al worden velen nog altijd vervolgd.

Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in deze goedgevulde editie, met mooie essays en verhalen van de Ierse schrijfster Anne Enright, de onlangs overleden Turkse auteur Yasar Kemal en de jonge Amerikaanse essayiste Leslie Jamison. Plus uiteraard onze vaste rubriek Gerecenseerd.

Wij wensen u veel digitaal leesplezier en zien u terug bij de volgende papieren editie van 2 juli.

Han Ceelen

Aan deze reader werkten mee: Pieter van den Blink, Han Ceelen, Katrien Gottlieb, Marie-José Klaver, Nicole Robbers, Aimée Warmerdam en Laura Weeda.