Der Spiegel – Hamburg

In München ontwerpen architecten en ecologen een wijk waar mens en dier samen kunnen leven. Zo poogt men de biodiversiteit te behouden in een stad die steeds meer ruimte inneemt.

Als over twee jaar de appartementen in de Münchense Brantstraβe klaar zijn, zouden huurders wel eens in de rij kunnen staan. In de buurt van volkstuinvereniging ‘Südwest 52’ worden, verdeeld over vier panden, ongeveer honderd sociale woningen en twee kinderdagverblijven gebouwd. En woningen zijn in de Beierse hoofdstad nog schaarser dan in de andere grote steden in het westen van Duitsland.

In de Brantstraβe ontstaat zelfs gratis woonruimte, maar dan alleen voor de belangstellenden die de bijzondere interesse van projectmanager Stefan Feller hebben: egels, mussen, groene spechten en vleermuizen moeten de gevels van de nieuwe gebouwen en de groenstroken eromheen gaan betrekken.

Het wooncomplex in de Münchense wijk Laim is het eerste in Duitsland dat ook voor dieren is ontworpen. ‘Animal Aided Design’ (AAD) heet het nieuwe concept voor diervriendelijk bouwen, dat in een zeldzame eensgezindheid tussen biologen en architecten is ontwikkeld.

© Fabian Kurz