The Independent – Londen

Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. Finland wordt al jaren geprezen om zijn succesvolle onderwijssysteem dat op het gebied van wiskunde en taal tot de internationale top behoort. Toch gaat het stelsel radicaal op de schop.

Op de internationale onderwijsgraadmeter PISA scoren alleen oosterse landen als Singapore en China hoger dan Finland. Politici en onderwijskundigen van over de hele wereld hebben een pelgrimstocht naar Helsinki ondernomen in de hoop het geheim van het Finse succes te achterhalen en te kopiëren.

Des te opmerkelijker is het dan ook dat het Noord-Europese land nu op het punt staat een van de meest drastische onderwijsherzieningen door te voeren waaraan een land zich ooit heeft gewaagd, namelijk het schrappen van de traditionele vakmatige lesaanpak ten gunste van het onderwijzen van ‘topics’.

‘We staan nog maar aan het begin van een grote verandering in het Finse onderwijs,’ zegt Liisa Pohjolainen, die de leiding heeft over het jeugd- en volwassenenonderwijs in Helsinki, de hoofdstad die zich in de frontlinie van het hervormingsprogramma bevindt.

Waarom het onderwijs in Finland werkt.