Mail & Guardian – Johannesburg

In 2008 sloot de Zuid-Afrikaanse mijnbouwgigant De Beers zijn mijnen in de regio Namakwaland. Maar veel (werkloos geworden) lokale mannen blijven illegaal zoeken naar diamanten. Een Zuid-Afrikaanse journaliste volgde een van hen: de rastafari Yellow.

Yellow heeft zijn huis gebouwd met het geld dat hij door de verkoop van marihuana heeft verdiend. Het heeft een garage, een tegelvloer, satelliettelevisie: allemaal contant betaald. De omringende huizen, dicht op elkaar gebouwd aan een zijweg in Retreat, een buitenwijk van Kaapstad, hebben verroeste daken en kale betonnen muren.

Toen ik hem afgelopen december bezocht stond zijn vrouw te koken; strikt vegetarisch, zoals het rastafarigeloof voorschrijft. We namen plaats op de zitbanken in de woonkamer. ‘Ik ben op zoek naar diamanten,’ zei hij, ‘om de toekomst van mijn gezin veilig te stellen en zodat ikzelf met pensioen kan gaan.’ Maar om diamanten in handen te krijgen moest hij terugkeren naar Namakwaland in de provincie Noordkaap, waar illegale gravers hun ruwe edelstenen op de zwarte markt verkopen.

Ik wilde meer te weten komen over deze handel, die voorziet in het onderhoud van honderden gezinnen in een gebied dat wordt geteisterd door werkloosheid, en dus bood ik hem een lift aan in mijn geleende Land Cruiser.

Illegale diamantzoekers in Komaggas, regio Namakwaland in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap. – © Joe Alexander / AFP