360 Magazine | Amsterdam

Welkom bij deze achtste 360 Reader.

Welkom bij de achtste editie van deze 360 Reader. Als u deze onder ogen krijgt, zitten we in de tweede week van het EK Voetbal, dat ook meteen het onderwerp vormt van ons dossier. Focus is het gastland Frankrijk, dat er – zoals u het afgelopen jaar heeft kunnen lezen – niet florissant voorstaat. Zal het Franse team de natie weer kunnen verenigen zoals in 1998, toen de haantjes wereldkampioen werden en alle zorgen heel even verdwenen leken?

De tekenen in de aanloop naar het toernooi waren niet bijzonder gunstig. Bondscoach Didier Deschamps verbande enfant terrible Karim Benzema uit zijn selectie, en werd door voormalig sterspeler Eric Cantona prompt beschuldigd van racisme. Maar wie weet: ook in Frankrijk is de bal rond, en na een paar overwinningen van Les Bleus kan de wereld er weer heel anders uitzien.

Ook de cultuurpagina’s zijn grotendeels Frans gekleurd. U vindt er een mooi interview uit Le Monde met Paul Verhoeven, plus een muziekverhaal uit Quebec, waar men vreest dat Engelstalige rap het begin is van het einde.

De leunstoelreizigers onder u tot slot bieden we een imaginaire reis langs drie totaal verschillende wereldsteden: een reportage over de florerende technologiehub Denver, een portret van de beroemde vismarkt in Tokio, en een ode van de Ierse romanschrijver Kevin Barry aan de stad Cork. ‘Een hooghartig heerschap’, in zijn woorden, ‘met een hang naar melancholie.’

Han Ceelen
ceelen@360magazine.nl