360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Stefano Bollani. ‘Zijn lichaam beweegt als een marionet waarvan de muziek de touwtjes in handen heeft.’ – © Harveyfilm

MUZIEK – Marionet van de muziek

Jazz in het Concertgebouw

Het Italiaanse wonderkind Stefano Bollani neemt op 4 juli plaats achter de vleugel op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam. Al op zijn vijftiende speelde Bollani in de avonduren (overdag zat hij op het conservatorium) in elke jazzclub rond Milaan, schrijft NPR op zijn website. Vorig jaar speelde hij in Sydney, waarover de Sydney Morning Herald schreef: ‘Sommige musici spelen met hun ogen dicht en hun gezicht in een kramp van concentratie, andere zijn levendiger, en dan heb je pianist Stefano Bollani. Zijn exuberantie brengt de muziek tot leven en de muziek stimuleert zijn exuberantie in een krankzinnige spiraal. Zijn lichaam beweegt als een marionet waarvan de muziek de touwtjes in handen heeft. Bollani, klassiek geschoold maar nieuwsgierig naar alle soorten muziek, maakte een plaat met muziek van Frank Zappa.

De Franse krant La Croix schrijft: ‘Die twee waren voorbestemd om elkaar te ontmoeten, desnoods virtueel. Zappa de veelzijdige muzikant, even nauwgezet wat betreft zijn muziek als doorwrocht in zijn barokke teksten, werd een rocker genoemd bij gebrek aan een beter etiket voor zijn onplaatsbare persoonlijkheid. Bollani, die op Sheik Yer Zappa een paar van zijn nummers herneemt alleen maar om ze nog een extra gekke draai te geven, hoort bij de wereld van de jazz maar is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, bij hem gaan een ongelooflijke techniek en een weidse fantasie hand in hand.’

Stefano Bollani speelt op 4 juli in het Concertgebouw in Amsterdam.