The Times | Londen

Staat het voetbal in deze roerige tijden in de schaduw van het terrorisme? Integendeel, aldus de Britse Times. Euro 2016 is het uitgelezen moment voor het continent om zich van zijn beste kant te laten zien.

Toen de fans naar de Türk Telekom Arena begonnen te stromen, een paar kilometer ten noorden van de stad, legden de mensen nog bloemen op de heilige plekken in het zwaar getroffen hart van Istanboel. In hun rood-met-gele shirts van Galatasaray en de blauw-met-gele van Fenerbahçe, de twee belangrijkste voetbalclubs van de stad, maakten de supporters zich op voor de wedstrijd. Klaar om, al was het maar enkele uren, de schaduw te vergeten die de zelfmoordaanslag van 19 maart over de stad had geworpen.

Bij het stadion stuitten ze op de gesloten gelederen van de oproerpolitie, een tamelijk normaal schouwspel bij dit soort wedstrijden. Toch bleek algauw dat er die dag niets normaal was. De Turkse veiligheidsdienst had ‘tastbaar bewijs’ dat er tijdens de wedstrijd een aanslag zou worden gepleegd; minder dan een etmaal na de explosie in Istklal, de grote winkelstraat van de stad, had het kantoor van de gouverneur van Istanboel gedecreteerd dat de wedstrijd – een van de hoogtepunten van de Turkse competitie – niet door kon gaan. Soms weegt het spel niet op tegen de knikkers.

Niemand zou naar een voetbalwedstrijd mogen gaan om daar nooit meer van terug te keren