Der Standard | Wenen

De organisator van het EK is een land in crisis, constateert de Oostenrijkse krant Der Standard. Hopelijk zorgen Les Bleus toch weer voor feest.

Feestvieren kunnen de Fransen. Denk maar aan de explosie van vreugde in 1998, toen Les Bleus met sterspeler Zinédine Zidane in het Stade de France de WK-finale tegen Brazilië wonnen. De Marseillaise die uit honderdduizend kelen klonk, deed de prachtige Champs-Élysées tussen de Arc de Triomphe en Place de la Concorde trillen.

Achttien jaar later strijken de fans opnieuw neer in Frankrijk. De stadions zitten vol met 2,5 miljoen toeschouwers, de fanzones zijn berekend op meer bezoekers dan het Stade de France kan herbergen: alleen al op het Champ de Mars bij de Eiffeltoren kunnen 100.000 voetballiefhebbers terecht.

En toch is het de vraag of de vonk zal overslaan. Het is twijfelachtig of de Fransen zullen doen wat ze zo goed beheersen. Het probleem is niet zo zeer van speltechnische aard. Volgens Marcel Desailly, een idool van het WK 1998, hebben de bij Europese topclubs spelende Franse sterren het zonder meer in zich om de titel te pakken.

Een beetje vreugde

Het probleem zit eerder in de slechte gesteldheid van Frankrijk in het algemeen. In het land, al jaren telkens weer het doelwit van moorddadige terreuraanslagen – Toulouse 2012, Charlie Hebdo 2015, Bataclan en Stade de France 2015 –, is nog altijd de noodtoestand van kracht. Patrouillerende soldaten bepalen het straatbeeld en niet alleen de stadions veranderen in zwaar beveiligde forten.

Maar niet alleen de terreur hangt als een zwaard van Damocles boven Frankrijk. Op sociaal-politiek gebied rommelt het met stakingen, spoorblokkades en versperringen van tankstations. En dat is alleen nog maar de zichtbare kant van het euvel: het werkloosheidscijfer blijft onveranderlijk op ruim tien procent – een recordniveau en voor vijf miljoen Fransen en hun gezinnen een drama.

Niet voor niets is het Front National, die belediging van de waarden van de republiek, de sterkste partij. En Marine Le Pen wil in mei 2017 haar intrek nemen in het Élysée. Voor het land, de president voorop, komt het voetbalfeest net goed uit. François Hollande wil zijn onderdanen baguette en spelen geven, een beetje vreugde en hoop in de duistere tijden van de langdurige en ingrijpende crisis.