Middle East Eye | Londen

Het Westen hoopt nog altijd dat het conflict in Syrië aan de onderhandelingstafel kan worden beëindigd. Maar, zo schrijft videojournalist en Nieuwsuur -medewerker Abdul Kareem, die hoop is ijdel.

De oorlog in Syrië woedt nu vijf jaar en heeft het punt bereikt waarop onderhandelingen niets meer kunnen uitrichten, simpelweg omdat het aan goede wil ontbreekt. Toen in Aleppo onlangs een hulpkonvooi werd gebombardeerd, keek de buitenwereld ontzet toe. In het nieuws betoonde men zich ‘geschokt’ en er heerste ‘ongeloof’.

In het belegerde Aleppo daarentegen leken de gebeurtenissen van die dag veel minder ongelofelijk, en geschokt was men nauwelijks. Hoe moet er worden onderhandeld met een regering die al meer dan een half miljoen van haar eigen burgers heeft gedood? Het eenvoudige antwoord is: helemaal niet. In beginsel meen ik dat men altijd moet proberen een dialoog aan te gaan en het perspectief van de ander te erkennen. Er bestaan echter ook conflicten die niet met een dialoog of door compromissen kunnen worden opgelost. Ik wil graag uitleggen waarom ik meen dat er – zonder drastische veranderingen althans – onder de huidige omstandigheden geen politieke oplossing voor de Syrische crisis mogelijk is, alleen een militaire.

Hoe moet er worden onderhandeld met een regering die al meer dan een half miljoen van haar eigen burgers heeft gedood? Helemaal niet