The Hindu | Madras

India produceert 20 procent van alle uien ter wereld. Maar de uienprijs is gedaald tot het laagste niveau in vijf jaar. De boeren zijn boos.

Honderden met uien beladen vrachtwagens vormen dagelijks rond drie uur ’s middags een file voor de poorten van het nieuwe landbouwmarktterrein in de West-Indiase stad Lasalgaon, in afwachting van de middagveiling.

Wanneer een groep handelaren nadert, laten de boeren hun producten voor hun voeten vallen, als om hen tot een hoog bod te bewegen. De handelaren monsteren de waar. Een employee van het marktcomité roept de minimumprijs om: ‘400!’

Er wordt met de ogen gerold, en het lijkt of de handelaren overleg voeren zonder woorden. Dan begint het bieden: 1! 11! 13! 17! Nog geen halve minuut later is de veiling voorbij. De boeren krijgen 17 roepies boven de minimumprijs, 417 roepies per 100 kg. Een fooi, zeker vergeleken met de prijzen van vorig jaar.

Uienteler Milind Darade is woedend. Hij weigerde zijn uien te verkopen en zette de partij van 1000-1100 kilo om in mest voor zijn eigen landbouwgrond