Foresight | Tokio

Ze zijn jong, niet lelijk en geschikt bevonden om te werken in de door Pyongyang opgezette Noord-Koreaanse restaurants in China. Hun taak: deviezen binnenbrengen voor het regime van Kim Jong-un ‘de Dikke’.

Een paar maanden geleden sloot het Noord-Koreaanse restaurant Z in de uitgaanswijk Sanlitun van Beijing stilletjes zijn deuren zonder zelfs zijn trouwste klanten in te lichten. Het was in april 2012 opgezet door een Chinese investeringsmaatschappij en een Noord-Koreaans luxehotel, het Koryo Hotel in Pyongyang. De man die de bedrijfsvoering deed, was benoemd door de Chinese maatschappij, terwijl het Noord-Koreaanse hotel de serveersters en de koks regelde. Op de kaart stonden typisch Noord-Koreaanse gerechten, zoals kimchi [pittige gefermenteerde kool], naengmyeon [koude noedelsoep], hondenvlees bereid volgens recepten uit het noorden van het land en Noord-Koreaans bier van het merk Taedonggang. De klanten werden ontvangen door serveersters in rood-witte chima jeogori [traditionele Koreaanse dracht] en begroet met Ni hao [‘Hallo’ in het Chinees] gevolgd door Annyeong shimnika? [‘Hoe maakt u het?’ in het Koreaans]. De meisjes waren rond de twintig, slank en licht van huidskleur.

Omdat Noord-Korea nogal gesloten is, krijgen buitenlanders zelden de kans vrouwen uit dit land te ontmoeten. Maar in deze restaurants kunnen ze wel een praatje maken met de serveerster. Andersom maken de restaurants gebruik van de nieuwsgierigheid van de gasten naar de Noord-Koreanen door hogere prijzen voor hun gerechten te vragen dan naburige restaurants en 10 procent extra bedieningsgeld te rekenen.

De ‘vermaakbrigade’ van Pyongyang Unban, een ander Noord-Koreaans restaurant in Beijing. – © David Butow / Bloomberg via Getty Images