Daily Maverick   | Johannesburg  

Onder de naam #FeesMustFall protesteren Zuid-Afrikaanse studenten voor gratis hoger onderwijs. Zijn hun eisen redelijk, en zullen ze iets opleveren?

Toen De Zuid-Afrikaanse minister van Onderwijs Blade Nzimande in september aankondigde dat huishoudens met een jaarinkomen van minder dan 600.000 rand (38.000 euro) zouden worden vrijgesteld van 8 procent collegegeldverhoging, zei hij ook dat de overheid het tekort als gevolg daarvan zou aanvullen.

De verantwoordelijkheid voor de bepaling van de verhoging van de collegegelden legde hij vervolgens bij de instellingen zelf, waardoor hij zijn handen aftrok van de discussie rond gratis scholing.

‘We hebben de uitdagingen van alle kanten bekeken en geconcludeerd dat het het beste is om de universiteiten ieder voor zich te laten bepalen welke verhoging nodig is om hun instelling zo effectief mogelijk te laten draaien, met behoud van kwaliteit – met de kanttekening dat de verhoging transparant, redelijk en in verhouding met inflatiegerelateerde aanpassingen moet zijn,’ zei Nzimande.

‘Ons advies is dan ook de collegegelden niet met meer dan 8 procent te laten stijgen.’

‘Wat we zeggen is dat we die gratis opleiding niet ooit, maar nú willen’