Le Vif | Brussel

Al zolang België bestaat, wordt er gespeculeerd over het uiteenvallen van het land. De hedendaagse Belg is misschien trots op het surrealisme en het succes van de Rode Duivels. Maar, vraagt het Franstalige blad Le Vif zich af, is dat voldoende om de natie bijeen te houden?

Na de uitschakeling in de kwartfinale van het EK Voetbal hangen er nog maar enkele verschoten Belgische vlaggen voor de ramen. Ongetwijfeld vergeten. Alsof de Belgen zichzelf per ongeluk te hoog hadden ingeschat. De ontgoocheling was groot: België leeft alleen maar bij de overwinning. Alsof de nationale identiteit een eenvoudig marketingvoorwerp was geworden. Of een laatste redmiddel.

De honderden Engelsen die deze zomer, na de overwinning van het Brexit-kamp, stappen hebben ondernomen om zich tot Belg te naturaliseren, zijn het bewijs: je kunt louter uit pragmatisme Belgisch staatsburger (willen) zijn, om een status te beschermen (als Europees ambtenaar, in dit geval), om je baan te behouden. Tijdens het EK hebben ze waarschijnlijk Engeland gesteund. Als ze de Belgische nationaliteit verkrijgen, zullen ze dan tijdens het WK over twee jaar met Belgische vlaggen zwaaien?

‘Het kortstondige en feestelijke patriottisme tijdens het EK was nieuw voor mijn generatie’