360 Magazine | Amsterdam

Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en België komen.

De teruggevonden werken. – © Reuters / Ciro De Luca

KUNST – ‘De kinderen zijn thuis’

De gestolen Van Goghs keren terug naar Amsterdam

Alleen in het Louvre is die dag een zucht van verlichting geslaakt, naar het schijnt. Op 7 december 2002, volgens de annalen van het KNMI een bewolkte dag met temperaturen net onder het vriespunt, werden op klaarlichte dag twee schilderijen van Vincent van Gogh gestolen uit het museum met zijn naam in Amsterdam. Het Van Gogh Museum had net een megasucces gehad met de tentoonstelling Van Gogh en Gauguin, en maakte zich onder leiding van de eerste buitenlandse directeur, de Ier John Leighton, op voor de viering van Van Gogh’s honderdvijftigste geboortejaar. In de 90 seconden die de inbraak volgens de beveiligingscamera’s duurde, kwam dat allemaal in een ander licht te staan. De schade werd vermeerderd met vernedering, doordat in de tuin van het museum een ladder, een lap stof en een stuk touw werden gevonden. Meer was niet nodig geweest om de op diverse manieren beveiligde kunsttempel te ontheiligen.

Het Louvre was bijna een eeuw lang het lachertje van de musea geweest, sinds een man zich op een mooie avond in 1911 in het museum had laten insluiten en naar buiten was gewandeld met de Mona Lisa onder z’n arm. Twee jaar bleef La Gioconda onvindbaar, totdat de dief trachtte haar te verkopen. Die afgang, zo voelde men in Parijs, werd hier geëvenaard, zo niet overtroffen.