360 Magazine | Amsterdam

Onze missie precies honderd edities geleden was de beste journalistieke stukken uit het buitenland te brengen, niet over het buitenland. Omdat de werkelijkheid overal anders is, en wie slechts door één bril kijkt, vroeg of laat bijziend wordt (Jaap Toorenaar).

Dit streven drukten we elke twee weken af, linksonder in het colofon. En laten we wel wezen: de noodzaak om ons te informeren over wat er buiten de grenzen gebeurt, is de afgelopen jaren niet kleiner geworden.

In nog geen vijf jaar hebben we honderdmaal de deadline (net) gehaald, honderd keer met kritische blik het resultaat bekeken, honderdmaal geconstateerd dat het ‘naar behoren was, maar nog beter kan’.

In die vijf jaar is het beeld dat de wereld en dat Europa ‘ons’ biedt er niet rooskleuriger op geworden. In 2011 leek met de Arabische Lente een nieuw tijdperk aan te breken. Op het Tahrirplein in Cairo heerste de sfeer van de Place de la Bastille na een reis van twee eeuwen in een tijdcapsule. In de Verenigde Staten was het ondenkbare gebeurd: een zwarte president in het Witte Huis, nog vol optimisme halverwege zijn eerste termijn. De Europese Unie strekte zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan de Zwarte Zee. De eenentwintigste eeuw leek aan de mensheid toe te behoren.

de toekomst is niet aan bange mensen en pessimisten. Maar aan de dwarsliggers, de onafhankelijke geesten, de rebellen en de onruststokers