360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM – Circustent met kloppend hart

Een film vol leven

Op het Filmfestival Rotterdam won de Franse speelfilm Les Ogrès van Léa Fehner dit jaar de VPRO Big Screen Award. Nu komt hij in de bioscoop. De film gaat over een groep vrijheidslievende theatermakers die met een cabaretversie van Tsjechov door de wereld trekken. Aan Le Monde vertelde Fehner dat zij zelf opgroeide ‘in een felliniaanse sfeer’ als dochter van een vader die ‘na zijn studie medicijnen besloot straattheater te gaan maken’.

LesInrocks schrijft uitbundig: ‘Kijk eens wat een enorme, totale film, die inzet op alles of niets, op een ja of nee. Wij zeggen ja, helemaal ja. Eigenlijk is het de film die ja zegt tegen ons.’ Ook Challenges omhelst de film en de wereld die erin bezongen wordt: ‘Pijn wordt weggelachen, elk lied is een noodkreet, de muziek is het kloppend hart van de circustent, dat zich elke avond volledig geeft aan het publiek.’

“Variety”:“http://variety.com/2016/film/festivals/ogres-review-rotterdam-1201704331/: ‘Met dit onderzoek naar de strak aangehaalde knopen die deze zigeunerachtige bende zowel bijeenhouden als verstikken, creëert Fehner een natuurgetrouw beeld van het leven onderweg. (…) Als het publiek bereid is ervoor naar de bioscoop te komen, zal het deze film zeker waarderen.’ De Zwitserse” Le Temps”:https://www.letemps.ch/culture/2016/04/13/ogres-spectacle-vivifiant-peres-menacants vindt Les Ogrès ‘de verrassing van het jaar’.

Vanaf 12 mei 2016 in de bioscoop.