360 Magazine | Amsterdam

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© USA Today Sports

VS – Indianen zijn niet beledigd door benaming ‘roodhuiden’

Negen van de tien oorspronkelijke Amerikanen voelen zich niet beledigd door de naam de Washington Redskins, een team uit de National Football League, zo blijkt uit een onderzoek van de Washington Post. Zeven van de tien vinden de benaming ‘roodhuid’ niet getuigen van gebrek aan respect jegens indianen en acht van de tien zouden zich niet beledigd voelen als een niet-­indiaan hen ‘roodhuid’ zou noemen.

Er wordt al bijna een halve eeuw gestreden over de naam van het team. Er loopt sinds een paar jaar een rechtszaak, die is aangespannen door het National Congress of Ameri­can Indians. De eigenaar van de club, Daniel Snyder, wil in Washington D.C. een nieuw stadion bouwen. Op dit moment spelen de Redskins buiten de stad in de staat Maryland. Snyder is daarom blij met ‘de overweldigende steun van de indiaanse gemeenschap’ voor het behoud van de clubnaam.

De beweging voor naamswijziging heeft de afgelopen jaren de steun ge­ kregen van onder anderen president Obama, vijftig Democratische senato­ren en tal van sportcolumnisten.

(De Washington Post, Washington D.C.)