Daily News and Analysis | Mumbai

In New Delhi worden vervuilende steenbakkerijen streng aangepakt. Prima, schrijft een wetenschapper, maar zorg alsjeblieft ook dat ze uit de graanschuur van India verdwijnen.

New Delhi juicht nu de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in mei heeft verklaard dat de hoofdstad van India niet langer de meest vervuilde stad ter wereld is, maar alleen maar een van de twintig meest vervuilde. Wat betreft de concentratie van fijnstofdeeltjes is de stad gezakt van de eerste plaats in 2014 naar de elfde plaats in 2016. Volgens de databank van de WHO is de Iraanse stad Zabol nu de meest vervuilde stad ter wereld. Twee Indiase steden bezetten de tweede en derde plaats: Gwalior in de deelstaat Madhya Pradesh en Allahabad in Uttar Pradesh.

De autoriteiten hebben altijd veel belang gehecht aan het terugdringen van de vervuiling in New Delhi. Vervuilende industrie is verplaatst naar de buurstaat Haryana. Om de vervuiling door auto’s tegen te gaan heeft de hoofdstad gecomprimeerd aardgas geïntroduceerd, terwijl de buurstaten Uttar Pradesh en Haryana naar hartenlust benzine en diesel mogen blijven gebruiken. Het hooggerechtshof heeft dieseltaxi’s verboden en Arvind Kejriwal, de premier van Delhi, heeft een volgens kenteken alternerend verkeerssysteem ingevoerd om de lucht in de hoofdstad te zuiveren. Overheid en ngo’s doen alsof New Delhi India is, en alsof ze door deze vieze stad gezonder te maken heel India gezonder kunnen maken.

Zuiver en zoet

Een andere factor die de lucht in New Delhi vervuilt is de rook van de steenbakkerijen. De regering van Uttar Pradesh heeft onlangs onder grote druk de steenovens in de buurt van New Delhi verplicht op een andere techniek over te stappen zodat de verbrandingsgassen minder vervuilend worden. In steden als Ghaziabad, Gautam Budh Nagar en Hapur krijgen ze negentig dagen om hun ovens aan te passen zodat de lucht in de hoofdstad schoner wordt. Maar steden die verder weg liggen mogen de lucht rustig blijven vervuilen.

Maar in werkelijkheid is niet de luchtvervuiling de belangrijkste reden om de steenbakkerijen aan te pakken, maar de negatieve invloed die ze hebben op de landbouwproductie en de voedselveiligheid van het land. Alle steden in Uttar Pradesh zijn op de Indus-Gangesvlakte gebouwd. Door zijn rijke alluviale bodem, gevormd door de sedimenten die door de waterloop zijn afgezet, is deze regio de vruchtbaarste van het land. Het is zelfs een van de vruchtbaarste regio’s ter wereld, dankzij de chemische compositie en de textuur van deze sedimenten. Het water dat over het oppervlak stroomt is zuiver en zoet, en je hoeft maar te zaaien om verzekerd te zijn van overvloedige oogsten.