Jahan-E Sanat | Teheran

De sharia verbiedt de consumptie van alcoholhoudende dranken, maar vooral onder Iraanse jongeren stijgt het drankgebruik sterk.

Als je door de straten van Teheran loopt, stuit je op heel wat ontwenningsklinieken die ook alcoholisme behandelen. Je hoeft maar door de parken van de stad te wandelen om te zien hoeveel alcohol er in het openbaar wordt gedronken. We hebben er met veel mensen in onze omgeving over gesproken en ze geven openlijk toe dat ze alcohol gebruiken. Drugsverslaving blijft een maatschappelijk taboe, maar drankgebruik komt zeer veel voor en lijkt niemand te choqueren. Ook lijkt de leeftijd van de gebruikers te dalen.

De eerste Iraanse ontwenningsklinieken voor de behandeling van alcoholvergiftiging waren privéklinieken. Maar door de alarmerende statistieken over de stijging van het drankgebruik heeft de eerste ontwenningskliniek van de overheid, met vergunning van het ministerie van Volksgezondheid en verbonden aan de medische faculteit van de universiteit van Teheran, in 2014 haar deuren geopend. Volgens de directeur van deze kliniek, psychiater Mohammad Reza Sargolzaei, is het drankgebruik in Iran sterk gestegen, hoewel het minder wijdverbreid is dan in Frankrijk, waar het deel uitmaakt van de cultuur en de traditie. In Iran wordt alcoholconsumptie in principe verboden door de sharia (islamitische wet).

In 60 tot 70 procent van de gevallen voegen de Iraanse alcoholproducenten farmaceutische producten toe aan de drank