Recode | San Francisco

Waarom werkt Snapchat, de app waarmee je beelden kunt versturen die meteen weer verdwijnen, zo anders dan bijvoorbeeld Facebook? Dat heeft veel met de (gesloten) persoonlijkheid van oprichter en CEO Evan Spiegel te maken.

Vóórdat Evan Spiegel Evan Spiegel was, waren er tijden dat hij er gewoon bij wilde horen. Zoals in juni 2012, toen Spiegel over een provisorisch podium wandelde, dat in het voetbalstadion van de Stanford Universiteit was opgebouwd, om een diploma in ontvangst te nemen dat hij feitelijk niet had verdiend.

Spiegel, destijds tweeëntwintig, kwam nog een paar punten tekort om te mogen afstuderen als productdesigner. Stanford liet hem niettemin meedoen aan de ceremonie, in de verwachting dat hij uiteindelijk zijn diploma wel zou behalen. Zijn vrienden waren allemaal geslaagd en zijn familie was in de stad om de ceremonie bij te wonen. Het zou beschamend zijn geweest om dat moment voorbij te laten gaan. Maar Spiegel zou nooit meer afstuderen.

Nu zegt hij dat hij liever niet net had gedaan alsof. ‘Het herinnert me eraan dat we vaak allerlei domme dingen doen om te voorkomen dat we afwijkend lijken,’ zei Spiegel in mei tegen afgestudeerden van de businessschool van de universiteit van Southern California. ‘Het is zó vanzelfsprekend om je aan te passen dat we wel eens vergeten wat voor krachtige impuls het is. Maar wat ons menselijk maakt zijn de momenten waarop we naar de influisteringen van onze ziel luisteren en ons in een andere richting laten bewegen.’

Evan Spiegel past zich niet langer aan, en dat hoeft ook niet meer