Ogoniok | Moskou

In hun garages vind je geen auto’s maar alles wat met de term ‘economische activiteit’ aangeduid kan worden, van grafzerken tot vis- en vleesrokerijen.

Garages doen over het algemeen dienst als reparatiewerkplaats of als wasstraat. Of er wordt in oud metaal gehandeld of in andere recyclebare materialen. Maar dat is lang niet alles. Sommige zijn omgetoverd tot stallen – waar varkens of paarden gefokt worden – in dierenklinieken of in crèches voor huisdieren. In weer andere zit een timmeratelier of bonthandel.

Messen slijpen

Soms verbergen er zich heuse fabriekjes in: van meubels, van schoenen en kleding, van PVC-deuren en – ramen en van allerlei andere constructiematerialen. Bij garajniki kun je je messen laten slijpen, maar ook een tractor laten bouwen. Er bestaan garagekantoren, garagewinkels en garagecafés. Ook de dienstensector is van de partij: er zitten kapperszaken, sauna’s en stomerijen in…. Hetzelfde geldt voor de levensmiddelensector, met bakkerijen, vis- en vleesrokerijen. De garajniki voldoen werkelijk aan alle behoeften van de consument. De een verkoopt grafstenen en -zerken, de ander organiseert uiterst populaire escapegames.

‘In sommige garages wordt zelfs micro-elektronica gemaakt, al is een technologische doorbraak niet snel te verwachten. Hier huizen geen Russische Steve Jobs: de garajniki zijn in de eerste plaats bezig genoeg geld te verdienen om hun gezin te eten te geven en hun kinderen groot te brengen,’ zegt Aleksandr Pavlov, die een onderzoek naar de garage-economie publiceerde bij de sociaalwetenschappelijke uitgeverij Khamovniki. Dit belangrijke veldonderzoek analyseert het fenomeen aan de hand van zestig plaatsen in negen regio’s: Mordovië, Tatarstan, Krasnodar, Perm, Oeljanovsk, Penza, Saratov, Samara en Nizjni Novgorod. Er werden bijna 130.000 garajniki en ruim 17.000 verschillende soorten activiteiten voor bekeken.