360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Robert Sapolsky.

WETENSCHAP – Why worry?

Een inventarisatie van de mens

De aankondiging van een nieuwe Nederlandse editievan het werk van neurowetenschapper Robert Sapolsky deed ons denken aan een les van de Krisna-brahmaan Gaur Gopal Prabhu, bekend om zijn aanstekelijk opgewekte humeur. In het dagelijks leven is hij computerprogrammeur in India, maar zijn charisma als voorganger op het pad naar een goed leven wordt wereldwijd erkend. The Times of India noemde hem begin dit jaar een ‘eminente spreker’ op het congres ‘Storm in de religie of religie in de storm’.

De les in kwestie was de afgelopen tijd een hit op sociale media en is gemakkelijk te vinden door in het zoekveld van YouTube in te voeren: ‘do you have a problem in life why worry’. In het leven kunnen we problemen tegenkomen die onoplosbaar zijn, andere waar we wel iets aan kunnen doen, of we kunnen helemaal geen problemen hebben. In alle drie de gevallen is de conclusie: why worry?

Wat heeft dat te maken met het werk van Robert Sapolsky, de neuroloog, beroemd om zijn onderzoek naar het stresshormoon in alfa-apen, en volgens wijlen Oliver Sacks ‘de beste wetenschappelijke schrijver van onze tijd’? Zoals The Guardian schrijft, heeft Sapolsky aangetoond ‘dat wij een chemische beloning krijgen voor het behoud van een gevoel van onvoltooidheid’. De dopamine die onze hersens zo lekker vinden komt vrij ‘niet als we krijgen wat we hebben willen maar zolang we het najagen’. Sapolsky heeft dat omschreven als ‘the element of maybe’.

Bij uitgeverij Ambo Antos verschijnt in september ‘Het beste en het slechtste in de mens – een biologie van agressie en compassie in menselijk gedrag’