360 Magazine | Amsterdam

Als we de toekomstvoorspelling van de Indiaas-Amerikaanse analist Parag Khanna moeten geloven, zullen er tot 2025 veertig megasteden ontstaan. Steden die ooit honderden kilometers uit elkaar lagen zijn dan samengeklonterd tot gigantische stedelijke archipels.

Volgens Edward Glaeser, hoogleraar Economie aan Harvard, zijn de nieuwe metropolen een oplossing voor de bontgekleurde misère in de wereld. Immigranten, werkloze boeren en andere gelukszoekers, haal ze allemaal naar de stad en – beweert Glaeser – ze tillen zichzelf en hun land omhoog. Want urbanisatie leidt tot welvaart. Nog niet zo lang geleden kampten Europese steden nog met derdewereldaandoeningen die nu tot het verleden behoren.

Khanna kijkt door een heel andere bril, een minder rooskleurige. Het marktpotentieel dat een stad van twintig miljoen mensen biedt mag dan aantrekkelijk zijn, overal ter wereld zijn stadsbesturen hand in hand met het bedrijfsleven bezig om speciale economische zones in te richten en grote investeerders aan te trekken, waarbij de werkgelegenheid vooral ten goede komt aan de stad zelf, en niet aan het land als geheel. (De wereld telt inmiddels veel meer functionerende steden dan goed functionerende staten.) Maar dat geldt vooral voor degenen die de grote praktische problemen en de gebrekkige voorzieningen van een uit zijn kluiten gewassen stad niet aan den lijve ondervinden.

Ingewikkelde materie waarover scherpzinnig wordt gefilosofeerd, maar die vooral de noodzaak blootlegt voor intelligent sociaal beleid, waarbij leefbaarheid voor de burger voorop zou moeten staan. Anticiperend op wat komen gaat, want nu al schat het McKinsey Global Institute dat een derde van de groei van de wereldeconomie afkomstig zal zijn van de belangrijkste agglomeraties in het Westen en de megasteden in opkomende markten.

Tijd voor een nieuwe wereldkaart, dus. Tijd voor 360. En kijk dan ook nog een keer naar Metropolis, het meesterwerk van de Oostenrijks-Amerikaanse filmregisseur Fritz Lang.