360 Magazine | Amsterdam

De Verenigde Staten zijn verleden tijd

‘Amerika hergroepeert zich rond regionale infrastructuren en stedenclusters, die zich niet storen aan grenzen tussen de onderscheiden staten en zelfs niet tussen natiestaten’, schreef de Indiase specialist in internationale betrekkingen, Parag Khanna, onlangs in The New York Times. Khanna voorziet een nieuwe landkaart van de Verenigde Staten met zeven ‘superregio’s’.

Op die kaart staan zeer grote stadskernen: de megakern van het Noordoosten, met 50 miljoen inwoners en goed voor 20 procent van het Amerikaanse bruto nationaal product, en Groot-Los Angeles dat 10 procent van dat bnp voor zijn rekening neemt. Er komen ook ‘nieuwe stedelijke archipels’ op de kaart voor: van Phoenix tot Tucson in Arizona, van Atlanta tot Charlotte en Raleigh in het zuidwesten.

Volgens Khanna is de huidige bestuurlijk-politieke opdeling van het land in vijftig staten ouderwets. Die zou moeten worden aangepast aan de nieuwe socio-economische werkelijkheid. Het Amerika dat in wording is, zou zich de Verenigde Stadstaten van Amerika kunnen noemen.

Londen, het Europese weeskind

8,6 miljoen inwoners in 2016
13 miljoen inwoners in 2050

Wat zal er na de Brexit van Londen worden, de locomotief van het Verenigd Koninkrijk waar ook het financiële hart van de wereld klopt in The City? Bij het referendum van 23 juni stemde 59,9 procent van de inwoners van Londen vóór handhaving van het lidmaatschap de Europese Unie. Vervolgens tekenden 179.000 Londenaren een petitie om de onafhankelijkheid van de stad van de rest van Groot-Brittannië uit te roepen (teneinde in de EU te kunnen blijven). Hoewel dat initiatief wat al te stoutmoedig mag lijken, toont het wel de internationale, onafhankelijke en pro-Europese gezindheid van de stad.

Maar het politieke gewicht van Londen lijkt in geen verhouding te staan tot het economische belang van de stad. De nieuwe burgemeester, de sociaal-democraat Sadiq Khan, heeft de uitslag van het referendum aangegrepen om meer autonomie voor zijn stad op te eisen. Tegenover de Londense krant Evening Standard verklaarde de burgemeester: ‘Zonder verdergaande autonomie kunnen wij de Londenaren niet beschermen tegen de economische gevolgen van het verlaten van de Europese Unie.’