Süddeutsche Zeitung   | München  

Sinds Angela Merkel de grenzen openstelde voor vluchtelingen, hebben zich in Duitsland al duizenden nieuwe cricketspelers aangemeld.

De hoogste positie in de Duitse cricketwereld wordt bekleed door een Brit. Wie anders zou het vaandel van de oer-Engelse sport moeten hooghouden in een land waar een andere oer-Engelse sport, voetbal, onbedreigd regeert? Toen Brian Mantle vijf jaar geleden voorzitter van de Duitse cricketbond werd, was hij baas van een exotische niche. Slechts zo’n 1500 mensen speelden cricket in Duitsland. Maar toen zette Angela Merkel de grenzen open.

Inmiddels wordt Mantle elke dag gebeld. Gisteren een telefoontje uit Güttersloh, vandaag uit Osnabrück, allemaal mensen die een cricketteam willen oprichten om met een bat ballen ver weg te slaan. De regels zijn ingewikkeld, maar simpel gezegd komt het spel hierop neer: hoe langer de tegenstander erover doet om de bal terug te gooien, des te meer punten er worden behaald. Een jaar geleden waren er zeventig verenigingen in Duitsland, nu zijn het er 104. Rond de vijfduizend spelers zijn aangemeld. ‘Ik kan het ergens niet geloven,’ zegt Mantle.

In het bloed

Een gesprek met Irshad Ahmad maakt duidelijk wat er is gebeurd. De Pakistaan kwam acht maanden geleden naar Bautzen, de Saksische stad waar mensen stonden te applaudisseren bij een brandend gebouw waarin vluchtelingen zouden worden ondergebracht. ‘Het zit me in het bloed,’ zegt Ahmad over de sport, en daarom wil hij snel een eigen team oprichten. In Pakistan en Afghanistan is cricket een volkssport. Zelfs de taliban staan het spel toe.

In de asielzoekerscentra rond Bautzen wonen genoeg potentiële spelers. Maar veel weerklank heeft Ahmads idee niet gevonden, bij de bevolking noch bij de gemeente. Zijn team moest op straat trainen, met een geleende bat en drie ballen. Desondanks wonnen ze eind april een toernooi in Dresden. Ineens stonden alle deuren weer op een kiertje. Nu is Ahmad speler-trainer van het door hem opgerichte cricketteam bij MSV Bautzen, dat vijftig man sterk is.