360 Magazine | Amsterdam

Net als Nederland steggelde ook de rest van de wereld de afgelopen week over het Franse boerkiniverbod.

NEE

Twee burgemeesters aan de Franse Rivièra hebben deze zomerweken een duidelijke vijand: een stuk stof. Cannes en haar buurgemeente Villeneuve-Loubet hebben verordend dat vrouwen geen boerkini meer mogen dragen. In Nice-Matin betitelde burgemeester Lisnard van Cannes de boerkini als ‘uniform van het islamitisch extremisme’.

Een boerkini is geen boerka. Die meeste extreme vorm van bedekken is in Frankrijk al vijf jaar om veiligheidsredenen verboden. Dat kan echter geen rechtvaardiging zijn voor een verbod op de boerkini – het badpak bedekt het gehele lichaam, maar laat het gezicht vrij. Daarmee is het eerder de badpakvariant van de hidjab, de meest gedragen islamitische hoofdbedekking.

Het verbod is ook niet gebaseerd op een maatschappelijke consensus die via discussie werd bereikt en afdoende is beredeneerd. Het komt voort uit een door terreuraanslagen aangewakkerde islamofobie – en de profileringsdrang van twee burgemeesters. Het decreet beoogt niet de vrouw te bevrijden of het laïcisme te verdedigen. Het beoogt evenmin – zoals het in de verordening heet – het naleven van ‘de goede zeden en de hygiënevoorschriften’ of de bescherming tegen terrorisme.

Het brengt vooral tot uiting dat ‘wij jullie hier niet willen’.

Wat als sluipende islamisering wordt opgevat, kan ook gezien worden als een teken dat streng islamitische vrouwen juist meer gaan deelnemen aan het openbare leven