Nanzao.com   | Hongkong

Terwijl de groei in China afzwakt, blijft Shenzhen zich razendsnel ontwikkelen dankzij de inzet op hoogwaardige technologie en start-ups. Maar liefst 10 procent van de inwoners bezit een eigen bedrijfje.

In 2015 nam Chai Kwong-wah eindelijk het moeilijke besluit om zijn speelgoedfabriek, die hij twintig jaar eerder in Shenzhen was begonnen, te sluiten en het bedrijf naar Vietnam te verhuizen. In datzelfde jaar koos Homéric de Sarthe Shenzhen juist uit als de plek om zijn carrière een nieuwe impuls te geven en zijn app Shosha te lanceren. De verschillende wendingen die de levens van deze twee mannen (de een uit Hongkong, de ander uit Frankrijk) namen, zijn typerend voor hoe de markt de laatste jaren is veranderd en hoe de industriële sector hoogwaardiger is geworden.


In de eerste negen maanden van 2015 zag Shenzhen zijn economie groeien met 8,7 procent op jaarbasis en had het een ‘bbp’ van 1237 miljard yuan (168 miljard euro). Van de vier grootste Chinese megasteden doet de stad het het beste. De regio Shenzhen zit duidelijk in de lift. Het gebied loopt voorop qua innovatie en is bezig uit te groeien tot het centrum van de Chinese hightechsector. Terwijl de economische groei in de rest van het land afzwakt, is het lokale bestuur van Shenzhen zeer actief, gedreven door groeicijfers van wel 20 procent in het afgelopen jaar voor alle zes opkomende sectoren (biotechnologie, internet, duurzame energie, nieuwe materialen, informatietechnologie en media).

© Linghe Zhao / Getty