The Hindu | Mumbai

De hoofdredacteur van de lokale redactie van The Hindu in Mumbai beschrijft hoe zijn geboorteplaats de afgelopen 25 jaar uitgroeide tot een moderne metropool. Maar ook hoe de diversiteit en de vrijheid van meningsuiting grotendeels verdwenen.

Mensen zoals ik, die in de jaren tachtig volwassen werden in de stedelijke middenklasse, groeiden op in een ander India. Wij zijn een soort tussengeneratie. Onze grootouders hebben de overgang van het kolonialisme naar de onafhankelijkheid meegemaakt, onze ouders hebben meegeholpen om de natie op te bouwen. Wij beschouwden onafhankelijkheid en een bepaalde mate van ontwikkeling als vanzelfsprekend, zonder dat we alle snufjes, gemakken en luxe hadden waaraan de huidige jongeren gewend zijn.

We werden grootgebracht met het idee van ‘eenheid in verscheidenheid’. En hoewel we, hoe jong we ook waren, ergens wel wisten dat het een element van propaganda bevatte, besloten we erin te geloven. Voor de melkmuil die ik was, vormde Bombay de perfecte illustratie van dit idee. De buurt waar we woonden, de kinderen van school, de markten, bussen, treinen, met name de treinen: de stad was een en al diversiteit.

Plots hing er een kilte in de stad, kouder dan de miezerigste winters ooit