La Nación   | Buenos Aires

De Syrische studente Haneen Nasser vluchtte niet naar Europa, maar naar het Argentijnse dorpje Parera in de provincie La Pampa. Argentijnen zijn even hartstochtelijk als Syriërs. Ze voelt zich er thuis.

Haneen Nasser, vierentwintig jaar oud, verliet haar door oorlog geteisterde vaderland Syrië voor een nieuwe toekomst in Argentinië, met de hulp van een vriendin met een soortgelijke achternaam die ze op internet had leren kennen.

Belén Nazer, een Argentijnse inwoonster van de provincie La Pampa, was op sociale media op zoek naar haar Syrisch-Libanese voorouders toen ze Haneen vond, die in een Syrisch dorpje aan de Middellandse Zee woonde. Eerst dachten ze dat ze achternichten van elkaar waren, omdat in hun beider stamboom een overgrootvader met dezelfde naam voorkwam, die eind negentiende eeuw naar Argentinië was geëmigreerd. Ze hebben nooit kunnen vaststellen of het om dezelfde man ging, maar er groeide wel zo’n hechte vriendschap tussen hen dat Belén zich garant stelde voor Haneen, zodat ze naar Argentinië kon komen in het kader van een humanitair hulpprogramma. Half juli kwam Haneen aan, met een vlucht van Turkish Airlines, en inmiddels is ze geïnstalleerd in het huis van haar vriendin.

‘Mijn dorp wordt niet gebombardeerd, maar alle vrijheden zijn wel ingeperkt’