Daily Maverick   | Johannesburg  

De voormalige Zuid-Afrikaanse ministersvrouw Evita Bezuidenhout (komiek Pieter-Dirk Uys) legt uit waarom ze het ANC trouw blijft.

Beste kameraden,

Ik schrijf deze brief niet als oma, burger of democraat, maar als ANC-lid. Ik ben lid sinds juli 2014 en heb me als loyaal kaderlid altijd probleemloos ingezet waar de partij me vroeg dat te doen – in de keuken van het Luthuli House, om te koken voor verzoening. Ik stelde maar één simpele vraag: ‘Wat denken de mensen als ze een dikke politicus in het parlement zien?’ Ze denken dan meteen aan een magere kiezer. En veel ANC-kiezers zijn armer en magerder dan ooit. Het enige wat Julius Malema [voormalig ANC-belofte, nu de leider van oppositiepartij Economic Freedom Fighters (EFF)] bij de algemene verkiezingen van 2019 hoeft te doen, is ze van alles beloven en ze zullen ervoor zorgen dat hij en zijn partij democratisch aan de macht komen. Mijn plan om het kabinet op dieet te zetten vond steun bij Pravin Gordhan en de minister van Financiën. Dat dieet heeft gewerkt. Leden van het kabinet bleken onlangs in de stoelen van de economyclass van South African Airways te passen.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kwam niet geheel onverwacht. Wel opmerkelijk was het briljante optreden van de IEC [kiesraad] 
en alle kiezers die bewezen dat ze de afgelopen 21 jaar veel hebben geleerd. Het feit dat wij in de ANC de nederlaag hebben toegegeven op het moment dat we terrein verloren, is een duidelijke aanwijzing dat het vrije en eerlijke verkiezingen zijn geweest. Maar mijn leven in de keuken is ondraaglijk geworden. Van ’s ochtends tot ’s avonds laat komen vele kameraden stilletjes binnen onder het voorwendsel dat ze een flesje bronwater willen. Hoofdschuddend gaan ze zitten. Na de verkiezingsuitslag hebben ze niet alleen behoefte aan troostvoedsel, maar ook aan het troostadvies van iemand die het allemaal al eens heeft meegemaakt.

Kameraden van het ANC, waarom doen jullie niet iets wat niemand zou verwachten?