360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

© Getty

LITERATUUR – Roth, nee Beckett, nee Cervantes!

Bejubelde roman over een ‘baalleven’

Moeras, de tweede roman van de Australische auteur Steve Toltz, verschijnt eind september bij Atlas Contact. Met zijn debuut in 2008 werd Toltz meteen genomineerd voor de Bookerprize. ‘Dat boek kondigde de verschijning aan van een auteur die een brede horizon combineert met een onstuitbare energie om de ene zin aan de andere te rijgen’, memoreert The Guardian nu, dus de verwachting van de opvolger was acht jaar lang hoog gespannen.

De Britse pers is over het algemeen lovend over Moeras. ‘Iedereen heeft wel eens een baaldag. Aldo Benjamin [de hoofdpersoon] heeft een baalleven’, schrijft de Financial Times in een enthousiaste recensie van deze ‘zwartehumorroman’. Aldo is een mislukkeling. ‘Zelfs zijn zelfmoordpogingen falen. Maar als dat klinkt alsof Moeras het depressiefste boek aller tijden is, vergis je dan niet: dit boek hangt aan elkaar van de bijtende humor en scherpe inventiviteit.’

De FT schuwt de 
vergelijking niet met Philip Roths onvergetelijke personage Mickey Sabbath. The Guardian heeft andere associaties: Toltz is verwant aan Samuel Beckett, zijn personage Aldo lijkt op Prometheus. The Telegraph is weliswaar onder de indruk van Toltz’ verteldrang, maar uiteindelijk niet tevreden met Aldo. ‘Hij is geen personage maar een verzameling aforismen’. Wel wordt er in deze recensie nog een grote naam uit de literatuurgeschiedenis aan het rijtje vergelijkingen toegevoegd: Don Quichot.

Moeras is vertaald door Anne Jongeling.