VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

© VPRO

Junglemuziek

Zingende vluchtelingen in Calais.

In Calais wordt permanent strijd geleverd tussen gendarmes en duizenden vluchtelingen die willen oversteken naar Engeland. ‘Ik ben hier, maar mijn ziel is aan de andere kant van de zee,’ zingt een jongeman in de film Muziek op de vlucht, met het geluid van sirenes op de achtergrond. Er wordt veel muziek gemaakt in de ‘jungle’ van Calais. Mannen dreunen luidkeels teksten op die herinneren aan oude protestmuziek.

Frans, Silvia en Ruben Bromet filmden de zingende vluchtelingen. ‘Treurige boel hier, 
maar we willen geen treurige film,’ zegt Frans Bromet. ‘Je kunt het het best een documentairemusical
noemen.’ De beelden spreken voor zich. Tussen de tentjes klinkt het lamento van een zanger. ‘De grond van ons lieve Kunduz heeft genoeg van al het bloed en de doden,’ zingt de man. Net als de vluchtelingen komt de muziek uit alle windstreken. We horen islamitische invloeden, maar ook Ethiopische jazz van Mulatu Astatke. Op een muur is een afbeelding van Steve Jobs te zien, geplaatst door graffitikunstenaar Banksy.

Zou er tussen deze vluchtelingen een Steve Jobs zitten? Zou zich onder de ontheemden een Charles Aznavour bevinden? De zanger werd geboren als zoon van Armeense vluchtelingen en maakte wereldwijd furore met zijn muziek. De uitgewekenen in de ‘jungle’ kunnen echter geen kant op. Bromet observeert zoals we van hem gewend zijn. Genoeg om de klanken en de realiteit van de ‘jungle’ vast te leggen.

(Nathan Oosthoek)

2Doc: Muziek op de vlucht
Dinsdag 27 september, NPO 2, 22.55-23.55 uur