360 Magazine | Amsterdam

De hoofdredacteur van uw lijfblad was afgelopen weekeinde te gast op het festival in Ferrara, waar giornalisti di tutto il mondo drie dagen lang de wereldproblematiek bespraken.

De bescheiden stad in de Italiaanse provincie Emilia-Romagna ligt aan de spoorlijn van Bologna naar Venetië, in de vlakte van de Po. Een middeleeuwse vesting, eeuwenoud en onaangedaan, met een Corso ‘breed en recht als een zwaard’ (Giorgio Bassani, 1916-2000).

Achter de aarden wal lijkt de wereld waarover journalisten en schrijvers het hebben ver weg. Geen immigrant te zien, behalve Roma’s die onverschrokken om een aalmoes vragen. (En mocht iemand geen contant geld hebben, dan lopen ze wel even mee naar de pinautomaat. Nessun problema.) Nu staan de 
ramen open en zijn de rolluiken opgetrokken, en bewijst Internazionale, de grote en sterke broer van 360, met zijn festival hoeveel belangstelling er is voor wat zich buiten de stadspoorten afspeelt. In een jaloersmakende samenwerking met tientallen sponsors, de plaatselijke middenstand en het lokale bureau voor toerisme zet het weekblad al tien jaar lang het in de tijd gestolde dorp in oktober op zijn kop. Er zijn overal lezingen, debatten, films en fora die je geheel gekleed in hun merchandise met gratis te verkrijgen coupons kunt bezoeken.

Op de Piazza Municipale willen honderden Italianen weten wat journalist Paul Mason denkt dat zal volgen, nu het kapitalisme kunstmatig in leven wordt gehouden