La Nacion | Buenos Aires

Las Warmi – een netwerk van 3600 vrouwen – beheren een succesvol microkredietsysteem in de Argentijnse Andes. Tachtig fondsen worden gefinancierd met ongeveer 40.000 euro. In tien jaar tijd zijn er vierduizend leningen verstrekt.

Op de Argentijnse hoogvlakte van het Andesgebergte, op ruim 3,5 kilometer hoogte, blinken de W’s op de opslagtanks van een pompstation je tegemoet. Een paar toeristen zijn gestopt om te tanken en vragen verbaasd welk merk dit is. ‘Las Warmi,’ zegt de pompbediende op een toon alsof het om een heel bekend benzinemerk gaat.

Dat is niet zo vreemd; deze vrouwen – die zichzelf Las Warmi Sayajsunqo noemen, wat in het Quechua ‘de doorbijtsters’ betekent – zijn een geregistreerd handelsmerk. Met Rosario Quispe als drijvende kracht hebben de vrouwen van Las Warmi een netwerk met 3600 leden op poten gezet. Ze verstrekken kleine leningen aan startende bedrijfjes zonder een zakelijk onderpand te vragen. Uitgangspunt voor hun organisatie is de Andescultuur.

Toen in 2001 de crisis in volle gang was, stonden de bedrijfscijfers van Las Warmi er goed voor. Het netwerk had een lening gekregen van de Stichting Avina, een non-profitorganisatie voor duurzame ontwikkeling. Ook hadden alle bij Las Warmi aangesloten onderneminkjes een positieve balans. Er was dus geld om te investeren, en het tankstation stond te koop. ‘Het voelde alsof we een vliegtuig kochten,’ vertelt Quispe aan La Nación. ‘Ineens waren we ondernemers. We hadden nog geen idee van de kopzorgen die het tankstation ons zou bezorgen. We waren alleen maar heel blij.’

Rosario Quispe. – © YouTube