Lucky Peach | San Francisco

In Californië worden jonge zalmen opgekweekt in braakliggende rijstvelden, zodat ze een betere kans hebben om te overleven. Zowel de vis als de boeren profiteren van het project.

Rijst groeit op ondergelopen land; vissen hebben water nodig. En in Californië, dat nu voor het vijfde jaar op rij wordt geteisterd door droogte, staan boeren en milieuactivisten meestal met elkaar op gespannen voet in hun strijd om de natuurlijke bronnen van de staat.

Maar er is nu ook een groep zogenaamde tegenstanders die de handen ineen heeft geslagen, op zoek naar oplossingen. Het Nigiri-project, genoemd naar de klassieke sushi waarin rauwe vis en witte rijst samenkomen, is een groots opgezet project van [universiteit] UC Davis, het California Department of Water Resources en California Trout, waarbij jonge zalm wordt uitgezet in de natte rijstvelden. Daar kunnen de zalmen sterker worden dan in de rivier, voordat ze hun weg naar zee zoeken. En ondertussen wordt er gebruikgemaakt van land dat anders braak zou liggen.

In sommige gevallen zijn de vissen van het verdronken land bijna twee keer zo groot als hun leeftijdsgenoten