360 Magazine | Amsterdam

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

RUSLAND – Russische gouden jeugd krijgt Britse opvoeding

In de duurdere wijken van Moskou voeden jonge Britten het kroost van de oligarchen op in ‘een Britse leefstijl’. Ze worden aangetrokken als ‘gouverneur’ of ‘gouvernante’ om jonge kinderen voor te bereiden op een verdere opvoeding in het buitenland, vaak in Groot-Brittannië, Zwitserland of de VS. De verslechterde politieke betrekkingen tussen Rusland en het Westen hebben weinig aan die voorkeur veranderd.

De privéopvoeders vormen langzamerhand een aanzienlijke gemeenschap van expats in de Russische hoofdstad. Ze verdienen goed: tot 1200 euro per week. James Alger werkte vijf jaar in gezinnen van oligarchen en noemt zich nu ‘opvoedingsconsultant’. Hij rekruteert jonge landgenoten om in Moskou te komen werken. Hij kwam op het idee toen een vriend van zijn toenmalige Russische werkgever hem 5000 dollar betaalde om een Britse ‘gouverneur’ voor zijn zoontje te vinden.

Ook de economische crisis in Rusland heeft nog geen effecten gehad op de vraag naar Britse opvoeders. De recessie mag de gemiddelde Rus hard hebben getroffen, de oligarchen hebben er nauwelijks last van. Voor de Britse ‘kindermeisjes en -jongens’ is de baan door de waardedaling van de roebel nog aantrekkelijker geworden, omdat zij in ponden worden betaald. Maar de baan heeft ook een keerzijde. Vaak moet de gouverneur of gouvernante een verklaring ondertekenen dat hij of zij niets over het privéleven van de opdrachtgever naar buiten zal brengen. ‘En bovendien: de werkgever is de baas, heeft altijd gelijk en eist dat je bij nacht en ontij klaarstaat.’

(Moscow Times, Moskou)

© Oded Balilty / HH